Sancionada l'associació d'escoles privades per un pacte de no captació de professorat

Quatre centres de Sant Cugat s'integren a l'Associació d'Escoles Privades Independents de Catalunya


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: ACN

Imatge d'arxiu / Foto: ACN

El Tribunal Català de Defensa de la Competència de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha sancionat l'Associació d'Escoles Privades Independents de Catalunya (EPIC), on s'integren quatre centres de Sant Cugat, per una infracció molt greu de la Llei de Defensa de la Competència. La resolució de l'ACCO conclou que l'EPIC va adoptar un pacte de no captació per homogeneïtzar les estratègies dels seus membres en el mercat laboral. Segons els termes del pacte de no-captació, les empreses d'educació privada que componen l'associació no podien contractar i/o contactar empleats (professorat) d'altres empreses associades sense consentiment previ.

En concret, el pacte s'establia en el Codi Ètic de l'EPIC aprovat el 2009, que en el seu punt 4 de l'apartat 'Relacions entre els associats' establia que cap membre de l'entitat intentarà contractar empleats d'altres membres de l'associació. Aquest compromís suposa "no prendre cap iniciativa per contactar amb empleats de col·legis membres de l'EPIC amb la intenció de contractar-los per a la seva organització". També s'afegia que "si un empleat d'un col·legi associat a EPIC contactés pel seu compte amb un altre col·legi de l'associació i aquest col·legi membre tingués interès a incorporar-lo a la seva organització, se l'informarà immediatament que per poder seguir en el procés de selecció haurà de comunicar al seu col·legi que està optant a un lloc de treball en un altre col·legi membre d'EPIC".

Els pactes de no-captació de treballadors són acords horitzontals entre empreses que prohibeixen o restringeixen la contractació de treballadors. El procediment sancionador té origen en una investigació d'ofici realitzada per l'ACCO. La multa per a l'Associació d'Escoles Privades Independents de Catalunya (EPIC), que compta amb una quaratena d'entitats escolars, és de 75.500 euros.

En línia amb altres decisions adoptades per autoritats de competència internacionals i de la Unió Europea, la resolució de l'ACCO destaca que els pactes de no-captació de treballadors redueixen la competència entre empreses, la qual cosa els permet minimitzar els costos en recursos humans. Aquests acords són especialment perjudicials per als treballadors, atès que poden reduir el seu poder de negociació i mobilitat laboral dins del mercat del treball. En particular, poden evitar que obtinguin majors salaris o que puguin negociar millors condicions laborals. Al mateix temps, aquests acords poden tenir un efecte negatiu sobre el benestar dels consumidors.

Aquesta és la primera decisió de l'ACCO en relació a pràctiques anticompetitives en el mercat del treball. L'ACCO considera que l'aplicació del Dret de la Competència als mercats laborals pot contribuir al progrés econòmic i social, i és clau per promoure l'ocupació, garantir salaris justos i estimular la inversió en capital humà. És per aquest motiu que l'ACCO està preparant un estudi sobre la política de competència i els mercats del treball en el context del programa d'actuacions de 2023-2024.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.