Què cal saber sobre l'eruga processionària si tens un gos?

L'insecte pot provocar greus reaccions al·lèrgiques i infeccions si les mascotes l'oloren o ingereixen


  • Comparteix:

Imatge d'un niu de l'eruga processionària a un pi / Foto: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

Imatge d'un niu de l'eruga processionària a un pi / Foto: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

L'eruga processionària és un insecte que pot causar reaccions al·lèrgiques a animals de companyia si les oloren o les ingereixen, sobretot gossos, degut a la toxina que guarda en els pèls. Aquests són els consells sobre què fer aquests mesos de primavera en què la presència d'aquesta eruga en zones boscoses amb pins, com és Collserola, és tan alta.

Aquest insecte es caracteritza per formar els seus nius penjant i en forma de bossa als pins. Amb el bon temps, descendeixen d'aquest niu en forma de processó (d'aquí prové el seu nom). Tal com la descriu el veterinari del Dispensari Veterinari del Vallès, Carles Vargas, és una eruga que és molt "peluda" de color negre i gris. I té uns pèls en punxa, anomenats tricomes, "que porten una toxina que és necrosant."

Com saber si el teu gos ha estat infectat de processionària?

Les reaccions al·lèrgiques dels animals per olorar o menjar els pèls de la processionària són:

  • Baveig i esternuts constants
  • Vòmits
  • Inflamació a la cara si s'ha olorat o tocat l'eruga
  • Inflamació o necròsi a la llengua si s'ha llepat o ingerit l'eruga

  • "Tenim molts gossos que en contacte entre la llengua i l'eruga, es necrosa una part de la llengua, primer es fa una reacció inflamatòria, però hi ha alguna part que moltes vegades cau", indica Vargas. En el pitjor dels casos i si no es cuida bé la necrosi, pot provocar la mort de l'animal.

    Què fer quan se sap que l'animal té una reacció causada per l'eruga?

    Una vegada es constata que la mascota pot haver estat en contacte amb l'insecte, cal netejar la zona on hi hagi el tòxic amb aigua calenta, mai freda, "perquè la toxina és termolàbil, i el que fa l'aigua calenta és inactivar-la i que no avanci més en el teixit", recomana el veterinari. Posteriorment, sempre cal traslladar-lo a un veterinari proper perquè li proporcioni pastilles antiinflamatòries.

    On es troba?

    L'eruga es troba al voltant dels pins, tant en boscos com en zones urbanes. En el cas de Collserola, la banda barcelonina té molta més presència de processionària, ja que és la zona de la serra on més hi toca el sol. A la cara del Vallès n'hi ha menys.

    Què fer per evitar trobar-se amb erugues processionàries?

    Carles Vargas recomana extremar la precaució si es passegen gossos per zones de pi, o fins i tot evitar-les sempre que es pugui. També que els gossos vagin sempre pels camins de terra, no per dins del bosc i entre els arbres. Tot i això, "[les erugues] van en processó, una rere l'altre, i es veuen al terra si t'hi fixes", però cal evitar que l'animal vagi deslligat.

    Només afecta animals?

    No. És important saber que també els humans poden patir les conseqüències d'una intoxicació de la processionària. El cap de servei de Medi Natural i Territori del Parc de Collserola, Joan Vilamú senyala que "hi ha gent que és molt al·lèrgica als pèls urticants de l'eruga i els pot causar una reacció bastant forta."

    L'eruga avança la seva proliferació al gener i febrer per les altes temperatures

    Enguany, a causa de les temperatures altes de l'hivern, l'eruga ha avançat la seva aparició als boscos: "Abans sempre començaven cap al març-abril, i ara a finals de gener i febrer ja es veien", informa en Carles Vargas. Collserola és un parc natural on habita l'insecte gràcies a la gran quantitat de pins que té. Ara bé, "a Catalunya la trobem des de primera línia de mar fins a gairebé 2.000 metres d'alçada", recalca Vilamú.




    Carles Vargas, Dispensari Veterinari del Vallès

    L'ideal seria aigua més aviat calenta, perquè com que la toxina és termolàbil, el que fa l'aigua calenta és innactivar-la i no avanci més en el teixit. En teoria l'has de portar al veterinari, i nosaltres aqui si està inflamat, es posa la medicació que toca. Normalment sol ser un antiinflamatòri.

    Joan Vilamú, Parc Natural de Collserola

    És habitual a on hi ha pins. A Catalunya la trobem des de primera línia de mar fins a gairebé 2.000 metres d'alçada en pi negre. A Collserola, per exemple, on els hi agrada més tota la façana de Barcelona, que és on n'hi trobem més. En canvi a la façana del Vallès és on en trobem menys.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.