L'historiador Josep Maria Figueres serà reconegut per la seva trajectòria als renovats Premis Sant Cugat

Ja es poden presentar candidatures als guardons, recuperats després de quatre anys sense reconeixements


  • Comparteix:

Imatge de la presentació dels premis / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

Imatge de la presentació dels premis / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

L'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres rebrà el premi trajectòria 2023 dels Premis Sant Cugat de l'Any, antics Premis Ciutat de Sant Cugat. Aquests guardons tornen i ho fan recuperant el temps perdut, ja que a la gala d'enguany, que tindrà lloc el 20 de juny al Teatre-Auditori, es distingirà a una persona i a una entitat per cadascun dels anys que la ciutat no ha fet entrega dels premis (del 2019 al 2023). Per triar les distincions d'aquesta edició excepcional, els santcugatencs ja poden presentar candidatures a l'apartat del web de l'Ajuntament.

Amb totes les candidatures presentades, una comissió de propostes la validarà i l'elevarà al jurat, que aquest cop estarà format pel govern municipal actual. Aquest fet va rebre les crítiques dels partits de l'oposició durant el ple d'abril d'aquest dilluns.

El funcionament; com ha explicat el tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró; és similar a les Creus de Sant Jordi de la Generalitat, això sí, amb participació ciutadana. A més, per a cada any es podrà distingir les personalitats i entitats que sigui necessari.

Així, els premis de la ciutat, instaurats per l'Associació Amics de Ràdio Sant Cugat 1982 com a Premis Santcugatenc de l'Any, tornen i es renoven, també en imatge.

CONSULTA TOTS ELS GUANYADORS DELS PREMIS DES DEL 1982

La nova imatge dels premis

La nova imatge dels premis / Foto: Ajuntament

Edició especial

La d'enguany serà, però, una edició especial. Amb la voluntat de recuperar les quatre darreres edicions que no s'han celebrat, hi haurà un total d'11 reconeixements, un d'individual i un de col·lectiu per a cada any entre el 2019 i el 2023.

"Recuperem uns guardons que ajuden a fer poble i fer ciutat", ha destacat l'alcalde, Josep Maria Vallès, qui ha recordat que en tots aquests anys s'han distingit 170 persones i entitats. Entre el 1982 i el 2022, a iniciativa de Ràdio Sant Cugat. El 2005 els recupera l'Ajuntament fins al 2018, que van deixar de convocar-se.

A més, el Premi Sant Cugat a tota una trajectòria és per a l'historiador Josep Maria Figueres. "Fa sentir que la teva trajectòria té un sentit", ha dit Figueres durant la presentació dels premis, on ha recordat el Sant Cugat d'abans i ha avançat que treballa amb l'Ajuntament per poder donar la seva biblioteca particular i els seus documents.

Entrega de premis

Les distincions s'entregaran el 20 de juny a les 19 h al Teatre-Auditori, en una gala presentada pels periodistes Marina Romero (Catalunya Ràdio) i Aleix Parisé (Rac1). L'actor Marc Buxaderas serà l'encarregat de fer "menys feixuc" l'acte amb el seu monòleg sobre situacions quotidianes des del seu punt de vista. Buxaderas té paràlisi cerebral tetraplègica espàstica des del naixement.

El guardó, de Pep Codó

Tots els premiats rebran una escultura feta a mà per l'artista Pep Codó. Es tracta d'una peça feta amb terra de Collserola que representa la germinació a través d'una fava, símbol també de Sant Cugat i del seu vincle amb Sant Medir.

A l'acte de presentació dels premis també hi han participat el comissionat per les persones amb discapacitat, Ferran Felius; la directora del Teatre-Auditori, Maria Farriol, el critic cultural Eduard Jener i un dels fundadors dels guardons, Ramon Grau.




Josep Maria Vallès

Recuperem uns guardons que ajuden a fer poble i fer ciutat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.