Les finques rústiques també hauran de pagar el tribut metropolità

Aquest tipus de béns n'estaven exempts fins ara i Sant Cugat és la ciutat de l'Àrea Metropolitana amb més propietaris afectats


  • Comparteix:

La família Bell viu i cultiva la vinya a la masia més antiga de Sant Cugat, com a mínim, des del segle XVI. En un moment especialment delicat per a la pagesia, la família s'ha assabentat, a través dels mitjans de comunicació que, com a finca rústica, han perdut l'exempció del tribut metropolità i, per tant, l'hauran de pagar també a partir d'aquest 2024. El tribut metropolità és la principal via de finançament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i recapta uns 132 milions d'euros l'any. Sant Cugat és la ciutat més afectada de l'AMB perquè és la que més finques rústiques té.

La llei del cadastre immobiliari defineix com a rústics els immobles ubicats en sòl que no sigui de naturalesa urbana o urbanitzable, com les instal·lacions per a explotació agrícola o ramadera. Segons informacions publicades per 'El Periódico', confirmades per Cugat Mèdia, l'AMB calcula que haurà d'aplicar el tribut metropolità a unes 21.000 finques rústiques. Com que diverses finques es poden agrupar en un mateix rebut (si tenen el mateix propietari en el mateix municipi), el nombre de rebuts és de 8.663, dels quals 1.053 són de Sant Cugat. La segueixen Gavà (939), Viladecans (610), Sant Boi de Llobregat (581) i Barcelona (481).

Quant hauran de pagar?

El propietari de Can Bell, Jaume Bell, considera que "s'ha jugat brut" perquè els últims a assabentar-se'n "som la gent de les cases de pagès". A més, Bell lamenta que encara no saben ni quant hauran de pagar. Segons diu, l'AMB hauria de tenir en compte "el benefici que suposen aquestes finques per la població". "Oferim un espai cuidat, per on circulen centenars de persones cada cap de setmana", exposa el santcugatenc.

Respecte al pagament del tribut metropolità, un cop aquest es comuniqui formalment, Jaume Bell no descarta presentar un recurs. Això sí, acompanyat d'altres afectats. "Nosaltres estaríem disposats a fer un recurs, però això s'ha de fer amb una bona colla de gent afectada, perquè si ho fa una persona sola, no ens faran ni cas", explica.

Segons l'AMB, l'ingrés total de la tributació rústica serà d'uns 205.000 euros anuals (0,15% dels ingressos totals del tribut metropolità).


Jaume Bell

S'ha jugat una mica brut, perquè els últims en assabentar-nos-en som la gent de pagès. No sabem encara ni quant ens tocarà pagar. I no hauria de ser així



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.