Carta oberta al nou govern municipal

Cartes dels lectors

Publicat el 29/abr/15 per Mou Te Per Valldoreix

Un nombrós grup de veïns va impulsar durant l'any passat un seguit de mobilitzacions contra del Pla de Mobilitat promogut per l'EMD. Arran d'això hem reflexionat sobre alguns temes que poden tenir importància en l'esdevenir de Valldoreix.

Sense ser categòrics volem expressar la nostra opinió sobre Mobilitat, Centralitat, Avda. de Baixador, Estació, Transport... Temes que en el proper mandat haurà de tractar l’EMD. I ho fem perquè aquestes opinions creiem que poden ser útils pel conjunt de forces veïnals i/o polítiques que es presentaran a les eleccions.

VALLDOREIX
Valldoreix es una població amb unes peculiaritats que la fan molt especial. Amb una configuració de ciutat jardí, poc trànsit de pas, ben comunicada amb Barcelona, Sant Cugat i les poblacions veïnes. Poble tranquil que requereix poques regulacions normatives.

L’EMD malgrat tenir competències limitades pot discernir i actuar en força qüestions que afecten els veïns. Hi hauria de fer-ho amb objectius clars i compartits per la majoria de la població i sense canvis traumàtics.

OBJECTIUS
-PRESERVAR el model de poble de Valldoreix.
-POTENCIAR els valors cívics. Promoure i confiar en el civisme dels seus habitants per millorar la vida social i pública a Valldoreix.
-INCREMENTAR en tots els aspectes la participació ciutadana en les decisions de l’EMD. Informació i participació real, no polítiques de fets consumats amb informació parcial.
-INVERTIR en les veritables necessitats ciutadanes per sobre de les preteses grans obres.

ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL
-Actuar amb austeritat tant pel que fa als temes econòmics com els de personal. Control rigorós de la despesa ordinària i extraordinària.
-Transparència en la gestió de l’EMD en els aspectes de la seva competència i en aquells que afectin les relacions amb Sant Cugat. Criteris racionals. Diàleg fluid quan toqui, compartir serveis i exigir els necessaris.

MOBILITAT
-Potenciar la mobilitat en base al civisme de les persones abans que en el normatiu.
-Preservar els valors consolidats de la mobilitat de la nostra població i reforçar l'ús de l'espai públic. Circulació difusa, especialització dels carrers només la imprescindible.
-Mobilitat versàtil (dobles sentits) en detriment de la mobilitat fluïda (vies ràpides d’accés). Espais compartits per vehicles, bicicletes i vianants.
-Espais d’aparcament gratuïts propers a l’estació, mantenint l’actual, i als centres socioculturals.
-Mantenir els aparcaments necessaris en els carrers.
-Defensa del caràcter plenament urbà i pacífic de l'Avinguda de Baixador.
-Millores en el transport públic per facilitar les relacions amb Sant Cugat i els punts d’interès col·lectius; estació, centres sanitaris, escoles... i al centre comercial de Mira-sol.

EQUIPAMENTS i CARRERS
-Cal millorar les activitats als equipaments socioculturals, esportius i de lleure de que disposem.
-Planificar i tirar endavant els nous, únicament quan estiguin avalats per estudis seriosos.
-Refusar projectes grandiloqüents com els proposats i premiats. Apostar per un model de localització dels equipaments difús enfront del concentrat.
-Redefinir i actuar als de la plaça del casalet, ampliar els situats a l’edifici de l’ajuntament, els de la zona esportiva.
-Estudiar noves ubicacions: solars d’equipaments propietat de l'EMD o d’altres propietaris.
-Espais de relació a l’aire lliure a les places actuals (plaça de l'església, Mossèn Cinto Verdaguer...) o en zones noves d’espais verds (costat de les lleres de les rieres), equipant-los amb concessions administratives de temporada (bars, jocs...) que siguin pols d’atracció i estada.
-Millora i/o reurbanització dels carrers i voreres deteriorades. Neteja apropiada dels mateixos.
-Revisió dels sistemes d’enllumenat públic, aplicant criteris d’estalvi energètic i corregint lluminàries.

COMERÇ
Tradicionalment Valldoreix ha tingut un comerç de proximitat que cal mantenir i potenciar. La proximitat als grans centres comercials de les poblacions veïnes i en especial a la Nova Centralitat de Mira-ol (mercat municipal, botigues, supermercat...) fa del tot innecessari insistir a crear un nou centre comercial a Valldoreix.
Al contrari, ajudar a incrementar el comerç de proximitat que cobreixi les necessitats bàsiques a cada zona de la població. Establint concessions administratives i ajuts si calen. El comerç de proximitat estalvia molts desplaçaments i crea vincles entre els veïns.

PRESERVAR EL MODEL ACTUAL, MILLORANT EL QUE CALGUI AMB: TRANPARÈNCIA, PARTICIPACIÓ I CIVISME

Això és el que proposa MOU-TE X VDX a totes i tots els que en un futur proper puguin tenir responsabilitats en el govern de l’EMD. Des de MOU-TE diem que continuarem com a AGRUPACIÓ VEÏNAL, opinant, treballant, ajudant o oposant-nos, si cal, per defensar aquests valors.

MOU-TE PER VALLDOREIX