La participació veïnal no és només parlar i escoltar

Eva Lafuente


Publicat: el 25/feb/16
Opinió| Columnes

És respectable, adient i molt convenient obrir processos de participació en temes que afectin les veïnes i els veïns per tal que entre tots sentim que fem el barri que volem. Però és bàsic, necessari i imprescindible que aquesta participació sigui efectiva i productiva, i d'impacte en la realitat de barri.

No es tractaria només de demanar l'opinió, i escoltar-la, sinó d'habilitar mecanismes de detecció de necessitats, de presa de consciència, de proposta i, finalment, de codecisió. Què volem? Que quan se'ns escolti sigui per activa i per reactiva, amb doble 'feedback' i clau de volta al costat.

Per exemple, el Pla de Millora Urbana de Can Cabassa, a Mira-sol, suspès en aquests moments per tal de ser redefinit com a procés de participació ciutadana, en un inici no emergia de les necessitats del poble ni dels seus veïns, sinó que responia, en part, a la voluntat política i jurídica de l'Ajuntament de Sant Cugat de satisfer un deute de caràcter judicial. En aquest cas no n'hi haurà prou, doncs, amb parlar i escoltar; caldrà fer molt més, per descomptat.

La participació veïnal, en essència, ha de servir en primer lloc per detectar les necessitats i fer-les emergir; en segon lloc, per modelar els interessos en joc i mesurar els recursos; i finalment, per decidir i proposar l'actuació a fer i que aquesta es faci en interès del veïnat. Aquest és, sense cap mena de dubte, el camí a seguir.

Finalment, cal fer també una reflexió des de l'activisme polític més compromès. Cal dignificar i elevar al lloc que li pertoca i mereix la figura de l'habitatge social i de protecció oficial; no en paraules sinó en fets, fent que, amb generositat, s'integri dins els pilars més fonamentals de la comunitat. Una reflexió que adreço i convido a fer a tot el veïnat.

Entre tots, fem de la participació veïnal un 4 de 10 amb folre i manilles i celebrem-ho una vegada descarregat.

EVA LAFUENTE és vocal d'ERC-MES al consell de barri de Mira-sol