Democràcia, participació i d'altres conceptes per treballar-la millor

Pere Casajoana


Publicat: el 29/abr/13
Opinió| Columnes

En Stéphane Hessel a 'Indigneu-vos!!' fa un al·legat contra la indiferència i a favor de la insurrecció pacífica. Aquesta aparent contradicció entre 'insurrecció' i 'pacífica' es pot executar via els sistemes clàssics de protestes, siguin manifestacions o vagues, elements ambdos d'alta repercussió mediàtica, però al meu parer d'efectes lesius per als interessos de tots, de qui es manisfesta com qui directa o indirectament rep les conseqüències d'aquestes legítimes i legals reivindicacions.

O bé es pot aconseguir introduint conceptes de participació ciutadana amb sistemes fins ara inèdits a dia d'avui per poder canviar el que no funciona del sistema des de dins, per a poder assolir alts paràmetres de riquesa democràtica. Conceptes com Open Goverment #oGov ha de començar a ser-nos més familiar

El recentment reescollit president d'Itàlia, el veterà polític del PCI Giorgio Napolitano en el seu discurs d'investidura va fer menció sobre la rellevància d'Internet com a nou factor del sistema democràtic definint-los com a 'accessos preciosos a la política' i 'inèdites possibilitats individuals d'expressió i intervenció política'.

Tot i això va defensar el paper vehicular dels partits en el sistema democràtic, hi afegia: 'No hi ha participació realment democràtica, representativa i eficaç per a la formació de les decisions públiques sense el tràmit dels partits, capaços de renovar-se o de moviments polítics organitzats tots vinculats a l'imperatiu del mètode democràtic'.

Per tant, aquells que som polítics flac favor farem al país si amb tots aquests mitjans si no sabem percebre el que es 'cou' al carrer. El darrer exemple que s'ha donat de polítics en un altre estadi (és a dir, que no saben on viuen) és el PP i les declaracions dels seus dirigents amb la ribotada a la ILP sobre dació en pagament, per no parlar sobre les sentències del Constitucional (altres que viuen en un estadi diferent a la resta de nosaltres) sobre un Estatut ja abastament ribotat pel PPSOE o la darrera interlocutòria sobre la immersió lingüística. Recomano el hashtag #siunsolalumnehodemana sobre el darrer concepte.

Hem, per tant, de facilitar l'accés dels veïns, des de la reclamació d'una vorera malmesa, mitjançant les plataformes virtuals municipals, a poder gestionar el Dret a l'Autoderteminació, implicant-se realment en les postures que defensen, siguin a favor o en contra, sabent que no tothom hi estarà d'acord, però que calen amplis consensos per assolir acords suportats per àmplies majories de ciutadans. I això és la democràcia, ja ho deia l'arxiconeguda frase de Churchill: 'la democràcia és un mal sistema, però és el menys dolent que conec'. Gestionar-la, és el nostre deure; participar-la és el dret de tothom i respectar-la obligació.