Parlem de sardanes

Maria Sansa


Publicat: el 8/oct/13
Opinió| Columnes

Que la sardana té avui i a Catalunya devots, indiferents i escèptics no és cap secret per a ningú, però fent un passeig per la història, podem trobar documents molt interessants sobre aquesta matèria. L'any 1596, un Sinodial del Bisbe de Vic prohibeix ballar la sardana... per immoral! El 30 de septembre de 1948 Ràdio Terrassa inicia les primeres emissions setmanals sobre el fet sardanístic ('Contrapunt') fins l'any 1965.

El professor de la Facultat de Teolòogia de Sant Cugat, Sebastià Bartrina, S.I. l'any 1967, fa un important estudi sobre l'origen de la sardana. Josep Mainar i Pons té un excel·lent llibre publicat l'any 1970 sobre el fet històric de la sardana i de cap manera podem oblidar-nos de Joan Amades, Aurelí Campmany...

Però a Sant Cugal el passat dia 29, com bé sabem, l'Entitat Sardanista va organitzar el 38è Aplec de la Sardana, amb un temps fantàstic i bona participació. Cal recordar, però, que aquesta activitat ha estat possible gràcies a la dedicació al llarg del temps de tants santcugaténcs i santcugaténques: Inma, Teresa, Conxita, Joan, Pere i molts més. En Josep Mainar, en el seu llibre, fa una dedicatòria que és com si pensés en tots vosaltres:

'A tots els homes de bona voluntat que amb llur abnegació i entusiasme, treballant anònimament per la col·lectivitat, han mantingut la continuïtat de la sardana'.

Crec que a aquesta reflexió a mi només em cal afegir: 'i les dones... Gràcies a tots i a totes'.

MARIA SANSA és exregidora del PSC