La paraula pren cos a la Nit de Poesia 2016

Cultura

Publicat el 21/oct/16 per Maria Cusó

Les arts escèniques han fet seu el Teatre-Auditori aquest dijous en la Nit de poesia del 16è Festival Nacional de Poesia (FNP) a Sant Cugat. Dansa, piano, cant i rapsodes s'han donat la mà durant poc més d'una hora per demostrar que la poesia és un art que impregna tots els gèneres. El duet format per Clara Peya i Pere Martínez i les coreografies de Laia Santanach amb el Cos de Dansa de l'Esbart de Sant Cugat han donat aires nous a la nit que, fa 16 anys, va ser l'embrió del Festival Nacional de Poesia.

'La sola veritat t'ensenya i et salva', vers de Marc Granell, ha estat el punt de partida de la vetllada que ha començat amb els versos de Biel Mesquida, recitats pel mateix poeta. A partir d'aquí, Mesquida, Víctor Sunyol, Mireia Vidal-Conte, Gemma Gorga, Jordi Llavina, Vinyet Panyella i Blanca-Llum Vidal han anat cedint-se la paraula per recitar les seves composicions i fer al públic partícep de la seva obra.

La música de Clara Peya i la veu de Pere Martínez s'han anat combinant amb els mots dels rapsodes. El cantaor santcugatenc ha explicat a Cugat.cat com han portat els poemes al seu terreny.

Pere Martinez

És molt interessant veure les petites històries que pots trobar a cada poesia. Has de buscar el paper que pots jugar a cada història i, a partir d'aquí, cadascú imprimeix la seva personalitat a la cançó.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La ballarina Laia Santanach ha sumat forces amb el Cos de Dansa de l'Esbart i ha convertit la paraula en moviment. Santanach diu que aquesta transició és fruit 'd'una tria personal dels versos'.

Laia Santanach

Les poesies t'evoquen a un imaginari, uns sentiments i unes sensacions molt concretes i, alhora, molt abstractes que em permeten explorar amb diferents maneres de moure'm.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Les activitats del Festival Nacional de Poesia continuen aquest divendres.