Ensurt dels Geganters de Sant Cugat a l'aniversari dels Bastoners

La figura del Joan ha caigut i ha patit desperfectes al cap i a la mà dreta

Pla detall de la reparació del Joan / Foto: Geganters de Sant Cugat

Cultura

Publicat el 24/oct/22 per Sergi Crusells

Els Geganters de Sant Cugat van patir un accident dissabte passat. Durant la celebració del 30è aniversari dels Bastoners, un infant que jugava a pilota es va creuar amb el gegant Joan i el va fer caure a terra. Afortunadament, ni el nen, ni el portador, ni cap persona propera van resultar ferits. Això sí, la figura gegantera sí que ha patit desperfectes al cap i a la mà dreta. L'artista local Adolf Priante es va encarregar el mateix dissabte de fer una reparació provisional; més endavant, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ubicat a Valldoreix, es cuidarà d'arranjar completament la figura.

En declaracions a Cugat Mèdia, Priante ha explicat que la feina que ha fet és una "reparació pictòrica sense afegir material". Els treballs que es faran més endavant hauran de fer front a danys estructurals i esquerdes. En tot cas, la reparació provisional serà suficient perquè el Joan pugui viatjar aquest cap de setmana a la ciutat italiana d'Alba, per commemorar el 15è aniversari de l'agermanament amb Sant Cugat.

L'artista Adolf arranjant els desperfectes del Joan / Foto: Geganters de Sant Cugat


El president dels Geganters, Ferran Ballester, era el portador del Joan en el moment de l'accident. Ell mateix ha explicat que està bé i ha celebrat que ningú no resultés ferit. També ha detallat que el gegant no va patir un cop directe, ja que un company de la colla va poder sostenir-lo abans que piqués contra el terra, fent que l'impacte no fos tan fort. Ballester ha posat el focus en la importància de seguir les indicacions de seguretat dels geganters: "Quan portem un gegant, sempre va acompanyat d'una persona que guia, una persona que va darrere i altres als costats", ha detallat.

Malgrat l'ensurt, aquest cap de setmana el Joan va poder ballar a la jornada de diumenge de la Festa de Tardor, a la plaça d'Octavià. Ara, la colla ja es prepara per viatjar a Alba aquest cap de setmana acompanyant la comitiva municipal. La festa del 15è aniversari de l'agermanament amb aquest municipi piemontès coincideix amb la celebració de la 92a Fira Internacional del Tartufo Bianco.




DECLARACIONS

Ferran Ballester

Demanem a la gent, la majoria ja ho sap, que respecti les indicacions de les persones que estan al voltant del gegant. Nosaltres sempre quan portem un gegant sempre va acompanyat de persones, una persona que guia, una persona que va darrere i altres als costats. Demanem a les persones que caminen o que van amb qualsevol vehicle que no sigui de motor, per una plaça o per un carrer que respectin les indicacions dels guies.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Adolf Priante

Va ser una reparació diguem puntual, ràpida, perquè els gegants puguin anar a Alba. Calia fer després una reparació més profunda perquè hi ha danys estructurals, esquerdes, que en aquell moment no es podien solucionar. O sigui que només va ser una reparació de tema pictòric sense afegir material.

Your browser doesn’t support HTML5 audio