L'ANC i 14 grans equipaments culturals s'uneixen contra la censura

Juntament amb la conselleria de Cultura elaboraran un codi deontològic per assegurar la llibertat creativa

Reunió dels responsables dels equipaments culturals amb la consellera / Foto: Generalitat

Cultura

Publicat el 19/jul/23 per Anna González

La conselleria de Cultura i 15 grans equipaments culturals; entre ells l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat; crearan un grup de treball per establir una estratègia conjunta contra la censura. La iniciativa arriba després dels casos de desprogramació d'espectacles i la retirada de publicacions en català a les Illes Balears i al País Valencià. De moment, els participants ja han acordat la creació d'un codi deontològic que reculli tots el valors compartits a favor de la llibertat d'expressió i de creació, segons ha informat la Generalitat.

La primera reunió ha estat presidida aquest dimecres per la consellera de Cultura, la santcugatenca Natàlia Garriga. Han assistit també Pepe Serra, del MNAC; Eduard Vicente, del MACBA; Jusèp Boya, del MAC; Jaume Perarnau, del MNACTEC; Francesc Balada, de l'Arxiu Nacional; Jordi Principal, del Museu d'Història de Catalunya; Robert Brufau, de L'Auditori de Barcelona; Eugènia Serra, de la Biblioteca de Catalunya; Valentí Oviedo, del Liceu; Carme Portaceli del TNC; Àngels Margarit, del Mercat de les Flors; Juan Carlos Martel, del Teatre Lliure; Joan Oller, del Palau de la Música; Mariona Bruzzo, de la Filmoteca de Catalunya i Enric Puig, del Santa Mònica.

"Aquests dies estem veient una censura molt visible amb desprogramacions o suspensió de subscripcions, però el que podem veure en breu és una censura molt a l'ombra perquè en molts casos simplement es deixarà de programar o de fer activitats", ha lamentat la consellera, qui ha advertit que "també estem en risc de viure situacions d'autocensura i això és el que volem combatre".

Per això, ha destacat que "la visibilitat i l'empoderament de tots els equipaments és important" i cal que "Catalunya sigui un refugi cultural".