L'AASCV proposa veure els Perseids al Pi d'en Xandri i apunta que la contaminació lumínica complicarà la visió

Societat

Publicat el 11/ago/16 per Hada Macià

L'Associació Astronòmica de Valldoreix-Sant Cugat proposa el Pi d'en Xandri com l'espai més adient del municipi per observar les 'Llàgrimes de Sant Llorenç', tot i que l'alt grau de contaminació lumínica en dificultarà la visió. Els Perseids es poden contemplar la mitjanit de dijous, divendres i dissabte. La pluja d'estels serà cinc vegades més intensa que l'any passat, però per poder apreciar-ho l'entitat recomana traslladar-se a llocs més foscos i allunyar-se del nucli urbà.

Els Perseids són petits trossos de roca, pols i gas que un cometa, el Swift-Tuttle, ha anat deixant al seu pas. Cada any a mitjans d'agost, la Terra es creua amb l'òrbita d'aquest estel amb cua. El camp gravitatori del planeta n'atreu les restes a l'atmosfera. Quan hi contacten, es destrueixen deixant un rastre de brillantor que és el que coneixem com a les 'Llàgrimes de Sant Llorenç'. Aquest any es podran veure des de l'estratosfera, fet que facilitarà la seva visió.

La sotspresidenta de l'Associació Astronòmica, Carme Mas, ha recomenat anar al Pi d'en Xandri en cas que es vulguin veure els estels des de Sant Cugat. Assegura que des d'aquest punt podrem observar uns 10 Perseids per hora. No aconsella però, que l'observació es faci des de la Rabassada, ja que amb el llum dels cotxes el fenomen no s'apreciaria suficientment.

Mas insisteix que si es vol gaudir plenament de l'esdeveniment, els millors llocs on podem anar són Rasos de Peguera o Coll de Pal, zones de molta altura on la contaminació lumínica no perjudica la visió del cel.

Carme Mas

Has de buscar llocs molt foscos. Rasos de Peguera, Coll de Pal... Marxar uns quants quilòmetres.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Altres propostes de l'AASCV
El membre de l'Associació Astronòmica de Sant Cugat i astrònom, Joan Antoni Català, oferirà aquest divendres una classe magistral al celler de Torrelavit de Jean Leon, coincidint amb la pluja d'estels. La xerrada forma part d'una activitat que també ofereix una copa de benvinguda, l'observació de les estrelles amb telescopi, un sopar en format còctel maridat amb vins Jean Leon i música en directe.