[Cronologia] Les contractacions de l'Ajuntament, més d'un any d'investigacions

Cugat Mèdia recull tot el que ha passat des de la denúncia de Cs al pronunciament de la Fiscalia

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 6/nov/20 per Anna González

La Fiscalia ha donat per arxivada la investigació sobre contractacions i factures sense contracte de l'Ajuntament. Ha estat un any d'indagacions que es van iniciar amb l'informe anuals de l'interventor del consistori, i que el grup de Ciutadans va portar a la Fiscalia.

Febrer 2019: L'interventor de l'Ajuntament de Sant Cugat emet l'informe sobre la liquidació del pressupost del 2018, al qual adjunta diversos reconeixements de deute dels exercicis 2017, 2018 i 2019, dels quals alerta d'algunes deficiències.

Maig 2019: Cs presenta una denúncia davant Fiscalia. El grup municipal porta l'informe de l'interventor i la documentació a la Fiscalia per presumptes irregularitats en els procediments de contractació. La formació taronja ho anuncia en un acte de campanya electoral.

Juliol 2019: Fiscalia requereix documentació a l'Ajuntament. Els Mossos d'Esquadra, a instàncies de la Fiscalia, es personen al consistori per demanar l'informe de l'interventor.

Juliol 2019: La investigació a l'Ajuntament genera reaccions, entre elles de l'exalcaldessa Mercè Conesa, que assegura estar tranquil·la, i de la ja alcaldessa, Mireia Ingla, que es compromet a regularitzar la facturació de la corporació municipal.

Agost 2019: L'Ajuntament entrega nova documentació per a la investigació de la Fiscalia. Una petició que es repeteix en diverses ocasions segons avancen les indagacions. L'alcaldessa, Mireia Ingla, xifra en 1'4 milions d'euros les factures sense contracte, un fet que titlla d'irregularitats. La portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, demana una rectificació de les acusacions.

Setembre 2019: Retrets entre els partits polítics. La situació arriba al ple municipal arran d'una moció de Cs que reclama una auditoria externa per revisar la contractació dels dos mandats anteriors.

Desembre 2019: Noves factures sense contracte. El nou govern (ERC-MES, PSC i CUP) assegura que porta 3'2 milions pagats de factures sense contracte o de contractes caducats. L'equip de govern estima tenir la situació regularitzada el 2021 gràcies a un pla d'acció.

Març 2020: Cs envia nova documentació a Fiscalia. Reclama revisar els reconeixements de deute entre el 2012 i el 2014 també.

Maig i Juny 2020: L'Ajuntament entrega a la Fiscalia documentació sobre altres contractes. En concret, el del servei de la grua municipal en haver detectat un sobrecost d'un 52% sobre l'import contractat entre el 2014 i 2019.

Novembre 2020 La Fiscalia dona per arxivada la investigació sobre les contractacions de l'Ajuntament. La Fiscalia considera que no existeixen infraccions penals, tot i que alerta que han fallat els sistemes de control, així com la supervisió política. Per això, remet el cas a l'Oficina Antifrau de Catalunya, per si vol fer actuacions suplementàries de revisió dels mecanismes de control del consistori.