L'Ajuntament demana a la DGAIA i al govern de Terrassa que els avisin quan derivin refugiats d'Ucraïna a Sant Cugat

L'ONG Tanu es queixa que fa tres setmanes que hi ha un nen acollit amb una família santcugatenca sense plaça escolar encara

Desplaçats ucraïnesos a l'estació de tren de Lviv / Foto: ACN

Societat

Publicat el 23/mar/22 per Albert Solé

L'Ajuntament de Sant Cugat es queixa que la DGAIA i l'Ajuntament de Terrassa no els van avisar que dues famílies santcugatenques acollien dos nens refugiats d'Ucraïna, i no ho van saber fins una setmana després. Aquesta és la resposta de la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, preguntada per la queixa de l'ONG terrassenca Tanu, que deia que dels 92 infants ucraïnesos que va portar fins a Catalunya fa tres setmanes, els dos únics ajuntaments que encara no havien escolaritzat els nens eren els de Sant Cugat i Barcelona. Aristoy nega a Cugat Mèdia que no estiguin sent flexibles amb els tràmits, i recorda que ja han escolaritzat altres infants arribats d'Ucraïna per altres vies, i que estan anant més ràpid que amb casos similars d'altres països, per ordre estatal.

"Les famílies que fan aquest esforç d'acollir, necessiten que els nens s'integrin a la dinàmica escolar. Només ens hem trobat aquesta situació a Barcelona, on els tràmits són molt rígids, i a Sant Cugat. Jo tinc nens a Terrassa, Sabadell, Castellar, i enlloc he tingut cap problema", ha explicat Josep Muñoz, president de l'ONG, a Cugat Mèdia.

Tanu va treure 92 nens de la zona propera de Zaporijia -després de l'atac a una central nuclear propera- fa tres setmanes, després d'un viatge de cinc dies en autocar fins a Catalunya. D'aquests, dos infants van ser acollits per dues famílies de Sant Cugat. Una d'elles no ha volgut esperar la resposta de l'Ajuntament de Sant Cugat i van matricular el nen en una escola concertada de la ciutat. L'altre espera la resposta del consistori.

La regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, explica que van conèixer la situació d'aquests dos infants quan ja duien una setmana a Sant Cugat, i recorda que Tanu sempre treballa amb l'Ajuntament de Terrassa: "Nosaltres vam rebre una trucada d'unes famílies que ja tenien nens a casa a Sant Cugat i estaven esperant resposta nostra, però nosaltres no teníem cap notícia que aquests nens estiguessin a Sant Cugat. El primer que vam fer va ser posar-nos en contacte amb l'Ajuntament de Terrassa per saber com sabia fet aquesta derivació. Cal que siguem molt rigorosos i molt coordinats amb l'atenció que fem a les persones, i més quan hi ha infants pel mig. A Terrassa els vam demanar que si feien alguna derivació a famílies de Sant Cugat que ens avisessin". Gemma Aristoy afegeix a la DGAIA a la queixa, ja que aquests 92 infants estan sota la seva tutela.

És per aquest motiu que Aristoy defensa l'actuació del govern: "No és una deixadesa de l'ajuntament, al contrari. Estem mirant de ser el més àgil i flexible possible. I ho estem sent, perquè no estem tractant aquests casos igual que d'altres que arriben d'altres països, això val la pena que ho tinguem present".






DECLARACIONS

Josep Muñoz

Les famílies que fan aquest esforç d'acollir, necessiten que els nens s'integrin a la dinàmica escolar. Només ens hem tobat aquesta situació a Barcelona, on els tràmits són molt rígids, i a Sant Cugat. Jo tinc nens a Terrassa, Sabadell, Castellar, i enlloc he tingut cap problema.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Gemma Aristoy

Si vol culpar l'Ajuntament és lliure de fer-ho, però nosaltres hem conegut el cas fa una setmana i necessitem uns dies. I a banda d'aquests, tenim altres casos i alguns ja estan escolaritzats.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Gemma Aristoy

No és una deixadesa de l'Ajuntament, al contrari. Estem mirant de ser el més àgils i flexibles possibles. I ho estem sent, perquè no estem tractant aquests casos igual que d'altres que arriben d'altres països, això val la pena que ho tinguem present.

Your browser doesn’t support HTML5 audio