Sant Cugat atén 250 persones vingudes d'Ucraïna per la guerra

La primera atenció a aquests refugiats s'ha reduït de 20 dies a un màxim de 12 actualment

Imatge de refugiats ucraïnesos / Foto: ACN

Societat

Publicat el 29/abr/22 per Anna González

El Punt d'Informació i Orientació a les Persones Refugiades ha atès ja 250 persones vingudes d'Ucraïna. L'Ajuntament calcula que han arribat a Sant Cugat a conseqüència de la guerra més de 300 persones, a les quals se les atén ara mateix amb un màxim de 12 dies des que arriben. En el ple del 19 d'abril, l'Ajuntament va dir que la primera atenció es feia llavors en 20 dies. D'aquests 300, una quarantena són menors que ja estan escolaritzats en centres santcugatencs, i una vintena més estan atesos a l'espai de lleure compartit amb les mares que gestiona Creu Roja mentre es realitzen els tràmits d'escolarització, que poden trigar un màxim de vuit dies. En tots els casos; ha concretat la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy; tenen els serveis i necessitats bàsiques garantides i, si cal, es deriven als serveis socials.

Tota aquesta infraestructura activada dins el Pla Sant Cugat amb Ucraïna pretén donar resposta a les persones que arriben al municipi i que "ja són ciutadans de Sant Cugat", ha afirmat Aristoy.

En aquesta primera atenció, se'ls ajuda en els tràmits necessaris com el padró, cursos per aprendre la llengua i l'escolarització dels menors, entre d'altres; i es deriven a Fira de Barcelona aquelles persones que volen tramitar la documentació i entrar dins el programa estatal de protecció. La intenció, ha avançat Aristoy, és que el protocol es mantingui i tingui continuïtat per atendre qualsevol persona que arriba al municipi fugint de conflictes.

Tot i així, ha advertit la regidora, la situació canviarà quan es doni per acabat el pla estatal de protecció, que requerirà analitzar cada cas i gestionar-lo de manera individualitzada. Una altra de les dificultats que planteja Aristoy són els casos de persones que han estat acollides per santcugatencs, però amb els quals no en tenen cap vincle i que pot generar "tensions de convivència". Molts opten per acabar marxant del municipi especialment per l'elevat cost de l'habitatge.


DECLARACIONS

Gemma Aristoy

Vam obrir aquest punt amb mirada amb el poble ucraïnès, però amb la voluntat que el punt continuï per qualsevol persona refugiada. La voluntat és mantenir aquesta infraestructura en futures situacions.

Your browser doesn’t support HTML5 audio