Les farmācies, cridades a fer vaga aquest dijous pel deute per impagaments

Les farmācies estan cridades a una jornada de protesta

Societat

Publicat el 6/nov/13 per M Vilalta / T Atienzar

La farmācia Pinto de Valldoreix, en fer guārdia, oferirā serveis mínims dins la convocatōria de vaga d'aquest dijous per reclamar a la Generalitat i el govern espanyol el deute dels medicaments. La gran majoria de farmācies tancarā avui en una protesta que serā entre les nou del matí i dos quarts de dues de la migdia.

Segons el Colˇlegi de Farmacčutics i la Federaciķ d'Associacions de Farmācies (FEFAC), el govern els deu l'import dels medicaments corresponent al mes de setembre d'enguany, un deute que se suma al de l'ICO proveīdors del novembre i desembre de 2012 i maig de 2013. Sķn quatre mesos d'impagaments que fan que la quantitat total pugi a 416 milions d'euros.

La conselleria d'Economia assegura que pagarā 'quan pugui' i recorda als farmacčutics que és el govern de Rajoy el que no transfereix els fons corresponents al pla ICO proveīdors. El ministeri espanyol d'Hisenda ha garantit aquest dimecres que les farmācies catalanes comenįaran a cobrar els endarreriments a partir de la setmana que ve.

El Colˇlegi de Farmacčutics i la FEFAC han convocat una concentraciķ a la una del migdia davant la delegaciķ del govern espanyol a Barcelona. L'objectiu d'aquesta reivindicaciķ és reclamar al Consell espanyol de Ministres que acordi la liquidaciķ immediata dels deutes pendents en aquest pla.

Amb aquesta mesura, els farmacčutics reclamen solucions urgents perquč es troben davant d'una situaciķ 'insostenible'. El colˇlectiu lamenta que les dues administracions deleguin la seva responsabilitat en els establiments farmacčutics, incapaįos de fer front a uns costos tan elevats.

En declaracions al magazín 'Sant Cugat a fons-Matins en Xarxa' de Cugat.cat, la membre de la farmācia del Parc Central Maria José Arévalo explica que a la ciutat les farmācies no poden fer front als costos d'atendre tota la seva poblaciķ sense cap ajuda.

Maria José Arévalo

Si l'administraciķ no té diners, nosaltres encara menys. A Sant Cugat som 18 autōnoms pagant el cost dels medicaments de més de 80.000 persones.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Segons Arévalo, els farmacčutics no descarten cobrar als clients el 100% dels medicaments en cas que la situaciķ d'impagament es mantingui, una mesura que 'no agrada' als farmacčutics perō que s'ha de tenir en compte.

Les farmācies Lluīsa Santiago, Parc Central, Quirante, Ruiz de Bustillo, Salavert, Serret, Sant Cugat Torreblanca, Riera Rivičre, Lluís Beringues, Santa Maria i Cullell fan vaga aquest dijous, mentre que Farma New opta per obrir. La farmācia de guārdia Pinto oferirā serveis mínims.

Cugat.cat no ha pogut posar-se en contacte amb les farmācies Isern, Díaz-Puerto i Ferreres.