La plaça de la Centralitat i el País de les meravelles


  • Comparteix:

Josep Puig, president de l'EMD, i el seu equip de govern amb majoria 'absoluta' ens vol imposar la nova plaça del Casal 'Centralitat', costi el costi, com està projectada. La majoria de ciutadans no la volem per diversos motius, entre ells el canvi de model urbanístic vigent, origen i motiu pel qual vivim a Valldoreix.

1.- Si estem en contra és perquè bàsicament la 'centralitat' és un concepte completament superat. Els centres comercials, edificis de pisos i serveis precisament fa anys que s'han tret dels centres urbans per tot Europa, que aposta pels carrers de vianants, precisament per descongestionar la ciutat. La plaça del Casal envoltada de vuit edificis com es pot veure (foto adjunta) com està projectada és irracional pel volum de superfície a construir, 22.000 mentres quadrats , ja que congestionaria la mobilitat del barri i l'eix de Can Cadena, el CAP, l'estació i la Rambla de Mossèn Cinto actualment ja amb un trànsit de més de 20.000 vehicles diaris.

2.- La construcció del supermercat i resta del centre comercial contempla en primera instància 'l'enderroc' del Casal d'Avis, per canviar d'ubicació, quan precisament el Casal d'Avis és un edifici modèlic i racional: espaiós, a peu pla, amb jardí i aparcament, ben concebut per a la finalitat que exerceix, integrat i forma part del patrimoni arquitectònic. L'enderroc representaria un error monumental i una 'malversació' de fons públics basat en l'especulació urbanística. I perquè els avis l'estimen i ens trobem a gust, no volem el 'desnonament'.

3.- La construcció d'edificis amb més de 250 pisos entre la plaça del Casalet, l'Estació i el Mas Fuster, entre altres, representa la pèrdua de l'aparcament públic entre la Rambla amb carrer d'Albert Rosàs i la privatització del de l'Estació, al qual cal sumar la pèrdua recent del de plaça de Joan Majó. L'informe de Josep Puig diu: 'Habitatges de protecció oficial: En regim general: habitatges de venda destinats a famílies amb ingressos no superiors a 5.5 vegades (3.575 euros al mes) el salari mínim interprofessional'. Qui serà el benaventurat que podrà comprar un pis entorn als 200.000 euros, més una hipoteca i almenys una plaça d'aparcament?

4.- L'informe-revista de 16 pàgines enviat (bustiat) per Josep Puig ens amaga aspectes fonamentals del projecte de la Centralitat, com el finançament, els terminis de construcció, la concessionària del supermercat i del macro centre comercial. No compta amb els informes necessaris d'impacte mediambiental, acústic, mobilitat de vehicles.

Tampoc no contempla la destrucció del comerç local de proximitat. No especifica el fracàs que ha representat el Procés Participatiu del Concurs. Després de tres mesos d'exposició pública, a les escoles, al complex esportiu, al Club de Tennis, al Casal d'Avis i presentacions, el resultat va ser de 600 vots en la urna, sense descomptar els que hi vàrem votar en contra. L'Associació Gent per Valldoreix en dos dissabtes al Mercadet varen recollir 800 signatures en desacord i entregades al registre de l'EMD. L'estudi, els premis, publicacions i bustiades del projecte de la Centralitat ja han superat els 30.000 euros. Les periòdiques bustiades: revistes, fulletons i cartes personals del Josep Puig són propaganda no gratuïta, la paguem entre tots els valldoreixencs.

Sempre hem dit i mantenim que les deficiències de serveis culturals, esportius i lúdics són molt importants per un poble de vora 8.000 habitants, on Sant Cugat no ha col·laborat gaire per suplantar-ho. No estem per principi en contra de la plaça de la Centralitat i els serveis basics, no som negatius, però en cap cas volem el supermercat al mig de la plaça, l'enderroc del Casal d'Avis i els quatre blocs de pisos del voltant. Després d'un mandat autoritari i polèmic, ara resulta que el projecte estrella de Puig és el canvi de model urbanístic, la pèrdua d'identitat com a poble, i la cirereta del patís és la plaça de la Centralitat en el país de les meravelles.

EMILI SEMPERE



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.