10 veritats i 10 mentides sobre la centralitat


  • Comparteix:

Carta de l'EMD de Valldoreix en resposta a la de l'usuari Emili Sempere titulada 'La plaça de la Centralitat i el País de les meravelles'. La podeu llegir aquí.

1.- La Centralitat: origen del nom

FALS: El nom de la Centralitat és un invent de l'actual equip de govern.

CERT: El nom de la Centralitat sorgeix durant l'anterior legislatura, amb Montserrat Turu a la presidència de l'EMD, quan es va posar en marxa el procés de participació ciutadana per definir els futurs usos de la plaça central de Valldoreix. L'equip de govern actual ha donat continuïtat al projecte, donant-li suport en el seu moment des de l'oposició i prioritzant-lo ara des del govern.

2.- Projecte faraònic

FALS: La Centralitat és un megaprojecte faraònic i que no s'adapta a les noves realitats.

CERT: Les actuals necessitats socials i econòmiques i l'ordenació volumètrica resultant del concurs han aconsellat redefinir el projecte i a reduir la superfície de construcció, tal com es mostra al següent quadre:

Taula veritats centralitat valldoreix

3.- Projecte imposat

FALS: La Centralitat és un projecte imposat per l'actual govern i no respon a les demandes fetes des de la ciutadania.

CERT: La Centralitat és un projecte de llarg recorregut que neix el passat mandat i que va ser consensuat pel conjunt de forces polítiques, els agents socials, culturals i econòmics de la vila, a través del procés de participació ciutadana. Aquest és un projecte que tindrà continuïtat durant els següents mandats.

4.- Més de 40 pisos

FALS: El projecte preveu construir més de 40 pisos d'una altura que no permetrà que la llum del sol entri a la plaça.

CERT: La proposta guanyadora del Concurs d'Idees de la Centralitat estableix un màxim de 30 habitatges en règim de protecció oficial per tal de minimitzar l'impacte del projecte. La proposta d'instauració dels nous habitatges mantindrà la tipologia predominant a Valldoreix (planta baixa +2) i per tant, no alterarà el model urbanístic de la vila.

5.- Gran supermercat/zona comercial i mercat

FALS: El projecte preveu la construcció d'una gran superfície destinada a un supermercat de grans dimensions, un gran mercat i una àmplia zona comercial.

CERT: La Centralitat inclourà un supermercat de proximitat de mida mitjana, un mercat de productes frescos, espais per al petit comerç i un restaurant-cafeteria que serviran per donar resposta a les demandes ciutadanes de disposar de millors equipaments lúdics, esportius, socials, comercials i culturals a la vila.

6.- Aparcament soterrat

FALS: L'aparcament soterrat de la Centralitat tindrà dues plantes.

CERT: Només es contempla una planta d'aparcament soterrat i es reduiran el nombre de places respecte a les previsions inicials. Aquest aparcament donarà servei a la nova plaça de la Centralitat i als comerços i serveis que actualment estan instaurats a la zona.

7.- Construcció en diverses etapes

FALS: Està previst que les obres de construcció s'allarguin més de 15 anys.

CERT: No hi ha una previsió concreta del temps de construcció. L'execució dependrà de les possibilitats de finançament i de la possible disponibilitat d'espais per ubicar els equipaments i serveis que en l'actualitat es concentren a la plaça. Amb tot, el projecte preveu que cada fase d'execució funcioni de forma independent al conjunt i no depengui de la finalització total del projecte.

8.- Especulació urbanística

FALS: Es prioritzarà la construcció dels habitatges i del supermercat per poder fer-ne un ús especulatiu.

CERT: La primera fase constructiva preveu la construcció de l'aparcament, de la plaça central i l'equipament comercial, atès que aquests serveis formaran part de la planta soterrada. No serà fins, com a mínim, la segona fase que es construiran la resta d'equipaments i serveis, sempre depenent de les possibilitats de finançament disponibles.

Cal esclarir que la especulació no és possible ja que els habitatges de protecció oficial (HPO) no reporten cap benefici econòmic per a l'administració. L'únic benefici és per al ciutadà, ja que pot accedir a un habitatge a un preu reduït. Pel que fa al supermercat, el cànon que ha de pagar l'operador s'inverteix en finançar el projecte de construcció de la plaça.

9.- Problemes de mobilitat

FALS: El trànsit generat per la nova Centralitat col·lapsarà la zona i complicarà l'accés a la vila.

CERT: L'Estudi de Mobilitat actualment en vigor ja preveu la implantació d'aquests equipament. Tot i això, els accessos principals estan previstos pel carrer Tibidabo de manera que l'excés de transit no afecti ni la Rambla Verdaguer ni el passeig de Rubí.

10.- Eradicació del comerç local de Valldoreix

FALS: La proposta de zona de comerç de la Centralitat acabarà amb els comerços tradicionals de Valldoreix.

CERT: La nova plaça de la Centralitat serà un pol d'atracció econòmica que irradiarà a tota la vila, atès que molta de la despesa que en aquests moments es fa fora de Valldoreix es quedarà a casa nostra i revertirà en el conjunt del teixit comercial, fet que garanteix el futur de la proposta comercial existent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.