Daniel Romaní: 'Ara és un bon moment per visitar el patrimoni cultural que tenim més a prop'

El periodista i escriptor santcugatenc Daniel Romaní ha recopilat alguns dels castells més emblemàtics de Catalunya


Temes relacionats

Un passeig pels 50 'Castells de Catalunya' de la mà de Daniel Romaní ( 3/des/20)


  • Comparteix:

El santcugatenc Daniel Romaní / Foto: Cugat Mèdia

El santcugatenc Daniel Romaní / Foto: Cugat Mèdia

La pandèmia ha colpejat amb força molts sectors de la nostra societat. Així i tot, el confinament pot haver beneficiat el patrimoni català, ja que la ciutadania ha aprofitat per conèixer racons i històries del territori. L'escriptor i periodista santcugatenc Daniel Romaní hi reflexiona en aquesta entrevista a Cugat Mèdia, en què també parla del seu darrer llibre, 'Castells de Catalunya', un recull d'articles publicats al 'Diari Ara'. Romaní ha confirmat que ja està treballant en el pròxim llibre, que veurà la llum a l'estiu del 2021.

ESCOLTA-HO

Quants castells hi ha a Catalunya?
Ui, és una pregunta impossible de respondre. Hi ha gent que diu que n'hi ha fins a 4.000. Hi ha moltes ruïnes, però n'hi ha moltíssims, sí. Jo he fet una selecció dels que potser són més coneguts, n'hi ha que són més sorpreses, però l'objectiu és que siguin tots visitables. Hi ha algunes ruïnes, però bàsicament són castells acabats o restaurats o habitats. El llibre és un percentatge molt petit de tots els castells que hi ha repartits pel territori.

El llibre és un recull dels que jo considero però també tenint en compte el criteri de la Generalitat, amb un llistat de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. N'hi ha de molt interessants. He intentat que n'hi hagi repartits per tot Catalunya, tant de les diverses etapes històriques, com d'estils. Hi ha dues grans zones on trobem més concentració de castells. Una seria l'Empordà, amb la zona fronterera amb França. I l'altra seria a la Segarra.

També reculls algunes històries que tenen aquests castells...
La idea del llibre anar més enllà del diagnòstic del context històric i la construcció, i explicar també llegendes i curiositats. Per exemple al primer del recorregut, el castell de Salses, que està a la part francesa de la Catalunya Nord. Tots tenim la idea que quan venia l'enemic, es tirava oli bullent des del castell, però això sembla que no era així, tot i que les pel·lícules ho han popularitzat. L'oli era un element molt car i, en tot cas es tirava aigua bullent, o fems.

Jo crec que un dels al·licients de fer aquesta feina són els guies, molt bons, que han estudiat molt bé el passat del castell i ho expliquen molt bé, que també són sovint els que han treballat per la restauració i el manteniment i per visibilitzar-los.

Quin és l'estat majoritari dels castells a Catalunya?
Jo crec que n'hi ha més enrunats, n'hi ha que estan a mitges. N'hi ha de privats que els ha heretat una família i que no poden afrontar la despesa de restauració. Els que estan sencers són una petita minoria, però n'hi ha i val la pena conèixer-los. En les ruïnes també s'hi fan excavacions per trobar-hi tresors, monedes i elements que també expliquen la història i són interessants.

La pandèmia també ha afectat el patrimoni històric i cultural català?
Sí, tot i que clar, no es pot viatjar gaire lluny, per tant, també és un bon moment per aprofitar amb el patrimoni que tenim més a prop i, en la mesura que ens puguem desplaçar, fer visites sense aglomeracions. És una possibilitat interessant, fins i tot en aquesta època més complicada.

Fins i tot hi ha zones que em comentaven que aquest any havien incrementat les visites, perquè la gent buscava fer coses prop de casa. És una manera d'aprofitar.

A més d'escriptor també ets periodista. Com has viscut laboralment aquests mesos de pandèmia?
Jo ara, bàsicament, faig teletreball. Al diari 'Ara' ja es va fer una aposta molt forta pel digital, per poder treballar a distància, fins i tot abans de la pandèmia. Ja estàvem bastant preparats per això. Sí que és veritat, però, que jo estic fent la següent sèrie de patrimoni, la cinquena, que són cases museu de Catalunya, cases associades a un personatge històric. Era una sèrie que s'havia de publicar a l'estiu, i per la pandèmia ha anat tot més lent i s'està publicant els diumenges durant tot l'any. Per la resta, en el periodisme per sort el tema digital està molt al dia i ens podem espavilar bastant.

Creus que aquesta digitalització pot haver afectat negativament al periodisme, tenint en compte les xarxes, les 'fake news'...?
No crec que sigui un efecte de la pandèmia. El fet que tothom tingui accés a la informació jo crec que és positiu. El que cal és saber-la interpretar, filtrar, tenir referents, contrastar-la... Però que tothom pugui ser emissor, justament ha de fer que els periodistes ens hàgim de posar més les piles, per informar amb rigor.

A més de les col·laboracions amb l''Ara', aquest proper llibre de patrimoni... tens algun nou projecte entre mans de cara a l'any que ara comença?
Estic fent això de les cases museu, que es publicarà a la primavera i si tot va bé també serà un llibre. I tinc la idea de fer més reportatges a fons pel diari, que és el punt fort del periodisme, més enllà de les notícies del moment, segurament és el que la gent busca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.