Les Biblioteques de Sant Cugat contra la desinformació


  • Comparteix:

helena.sanchez

Helena Sánchez

Directora de la Biblioteca Gabriel Ferrater i Cap de Xarxa de Biblioteques de Sant Cugat


Publicat: el 7/oct/23
Els experts |
PDF

Amb l'auge de l'ús de les xarxes socials ens trobem immersos en un excés d'informació que rebem diàriament per totes bandes, i resulta difícil destriar allò que és fiable del que no. El fenomen de les 'fake news', més enllà de ser nou, ens ha comportat un canvi en la forma que consumim informació. Ens podem refiar de tot el que llegim i veiem? Ens volen enganyar? En qui confiar? Totes aquestes preguntes, rellevants, ens fan replantejar la nostra relació com a individus i com a societat amb la veritat, les institucions, les xarxes socials i les tecnologies i els mitjans de comunicació.

Les Biblioteques de Sant Cugat, com a servei de referència en l'accés a la informació, encetem un cicle de xerrades adreçades a joves i adults amb les que volem reflexionar sobre la desinformació en primera persona.... realment volem saber la veritat o volem les dades que reforcen allò que ja pensem, com gestionem la nostra dieta digital, com ens afecta la desinformació a l'hora de prendre decisions i qui i per què creiem que ens vol enganyar, ja sigui en temes sensibles com les vacunes, el canvi climàtic o la salut de la nostra família.

En aquest moments, les tecnologies i les xarxes socials permeten viralitzar continguts de gran qualitat que també viralitzen grans mentides, mentre que moltes veritats resten amagades sota els algoritmes de les xarxes. En aquest aprenentatge, tal com vam aprendre amb altres canals i mitjans de comunicació, serà important saber cercar la informació certa i confiar en les fonts d'informació de qualitat, com els verificadors.

En resum, ens trobem davant un repte fascinant que ens interpel·la a tots i especialment a legisladors, plataformes i mitjans de comunicació per ajudar la ciutadania a disposar d'eines i recursos per poder encarar aquest problema.

Les xerrades que es portaran a terme són:

  • Dijous 19 d'octubre a les 18:30 h
  • "Fake news i desinformació científica a les xarxes", per Alexandre López-Borrull, doctor en Química i Llicenciat en Documentació. A la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori, amb inscripció prèvia.
  • Dimecres 8 de novembre a les 19:30 h
  • "Com contrastar: eines útils davant la desinformació" per Nereida Carrillo, doctora cum laude en Periodisme i Comunicació i professora de Periodisme a la UAB. A la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, entrada lliure
  • Dimarts 28 de novembre a les 19 h
  • "El nou entorn digital: dietes informatives, polarització i falses creences" per Ana S. Cardenal, professora de Ciència Política a la UOC i co-directora del NORFACE sobre les amenaces del nou entorn informatiu. A la Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona, amb inscripció prèvia.

    HELENA SÁNCHEZ FERNÁNDEZ és Directora de la Biblioteca Gabriel Ferrater i Cap de Xarxa de Biblioteques de Sant Cugat



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.