Per què ens costa tant parlar en anglès?


  • Comparteix:

claudia.gallego

Claudia Gallego

Professora d'anglès de l'Institut FP Sant Cugat


Publicat: el 29/nov/23
Els experts |
PDF

Tots coneixem a algú que fa anys que va a una escola d'idiomes per aprendre anglès i domina la gramàtica i és capaç d'entendre un text o mirar una pel·lícula en versió original, però que, en el moment de parlar-lo, es queda bloquejat. Potser aquest algú ets tu.

Històricament, l'aprenentatge de llengües estrangeres al nostre país ha estat una assignatura pendent. Òbviament, es tracta d'un assumpte multifactorial que necessita ser adreçat des de diferents perspectives.

Tots hem sentit parlar de multitud de fórmules i metodologies que ens prometen aprendre anglès en un temps rècord o adquirir un vast vocabulari sense fer gaire esforç. La veritat és que les solucions miraculoses no existeixen, ja que les capacitats, eines i mètodes efectius d'aprenentatge varien d'una persona a l'altra.

El que sí que tenim clar des de l'Institut FP Sant Cugat és que l'anglès és una habilitat no només necessària, sinó cada cop més imprescindible, per incorporar-se exitosament al mercat laboral.

A l'FP, l'estudi de l'anglès té un enfocament tècnic, i un dels principals objectius és el d'assolir coneixements específics per posar en pràctica al sector professional escollit. Sense perdre mai de vista aquesta meta, al nostre centre fem una aposta clara per l'ús real de la llengua i, en particular, posem molt d'èmfasi en la part oral.

Durant les últimes dècades, l'arribada de l'era digital, i més recentment de l'AI (Intel·ligència Artificial), ens ha proporcionat un conjunt il·limitat d'eines per ajudar-nos a redactar textos, traduir, resumir, buscar plantilles, corregir errors gramaticals, etc. El que encara no tenim, és un microxip que ens permeti mantenir una conversa fluida quan estem davant d'algú o al telèfon.

La nostra aposta passa, doncs, per posar a l'alumnat en situació d'haver de parlar en anglès per tal de millorar la pronunciació i, potser el més important, per perdre la vergonya. Com fem això? La metodologia que utilitzem és diversa, però comencem per atorgar una gran importància a les tasques orals. Fer presentacions individuals i grupals durant el curs fa que l'alumnat s'habituï a fer més seu l'anglès i a adonar-se que saben més del que en un principi creien.

Una altra aposta ha estat la utilització d'una App dissenyada específicament per millorar la pronúncia i per analitzar el discurs oral. Per tercer any, l'alumnat té al seu abast un format més engrescador que li permet estar en contacte amb gran varietat de continguts i diferents accents i singularitats culturals de la llengua. Aquesta app fa un diagnòstic inicial i permet millorar aquells aspectes que cada persona necessita practicar.

Per acabar, tenim una meta més subjectiva però igualment important, que és la de transmetre al nostre alumnat l'amor per l'anglès. Les llengües són entitats vives, que necessiten ser utilitzades per tal de créixer i enfortir-se. Quan incorporem l'anglès a la nostra vida, aquest deixa de ser un deure, una mera tasca acadèmica i es converteix en una clau màgica que ens obre un món de possibilitats.

Des del departament d'anglès de l'INS FP Sant Cugat, convidem a tot l'alumnat i també a tots vosaltres que ens esteu llegint, a fer coses que us agradin en anglès: canteu les vostres cançons preferides, descobriu com parla i s'expressa aquell actor o actriu que tant us agrada, feu amics per tot el món jugant videojocs en línia, apreneu noves receptes en anglès, seguiu un 'influencer' estranger que parli dels vostres temes d'interès. Les possibilitats són infinites.

De la mateixa manera que ningú pretén posar-se en forma anant al gimnàs un cop al mes, mai parlarem l'anglès si no ho practiquem amb constància.

Let's talk!

CLAUDIA GALLEGO és professora d'anglès de l'Institut FP Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.