Monarquia? República? Democràcia! Catalunya!


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 16/jun/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Que el rei Joan Carles, cap de l'Estat espanyol, hagi decidit abdicar em mereix la mateixa indiferència que la dimissió d'en Pere Navarro al capdavant del PSC o la dimissió del president d'escala de casa la meva tieta Imma de Sant Just.

De la mateixa manera que els socialistes no li pregunten a un convergent com s'hauria d'organitzar i elegir el nou líder del PSC, tampoc no ho fan els espanyols als catalans sobre la forma d'Estat que hauria de tenir Espanya els propers anys. Que no ens tinguin en compte en el procés de successió espanyol, en el fons, penso que és bo, perquè si ho fessin estarien acceptant que volen que formem part i participem de la construcció de l'Espanya del segle XXI. Ells mateixos ens exclouen d'aquesta possibilitat .

I com que 'es de bien nacidos ser agradecidos', des de Convergència i Unió manifestem el nostre respecte pel procés de successió al capdavant de l'Estat espanyol. Tanmateix aquest fet no modifica el full de ruta del poble de Catalunya, que passa per votar el 9-N per decidir el nostre futur com a nació. I és per això que ens sorprèn veure determinats partits i entitats de Catalunya manifestant-se a favor d'una república espanyola. Des de Convergència i Unió, creiem que aquest no és el nostre debat i és un parany, i sobretot no volem que contamini el nostre procés, perquè nosaltres sí que tenim clar que una Catalunya Estat seria, amb tota certesa, una república. Però no una república antidemocràtica i de partit únic com la de Xina; ni una república totalitària i hereditària com la de Corea del Nord; ni tampoc una república revolucionària i bolivariana com la de Veneçuela. Ho dic per aquells que confonen república amb més democràcia i més societat del benestar.

Vull recordar que avui, a Europa, quatre dels cinc Estats més ben gestionats i amb més benestar social són monarquies: Suècia, Noruega, Holanda i Dinamarca. Tanmateix sóc dels que penso que això de la monarquia em sembla poc modern i, per tant, estic convençut que quan s'acabi aquest segle els únics reis que existiran seran els de les cartes i la reina d'Anglaterra. Per cert, una monarquia, l'anglesa, que és la democràcia més antiga d'Europa. I que si acaba sobrevivint serà sobretot per tradició.

I per acabar i per ser pragmàtics respecte els interessos de Catalunya. De veritat algú es pensa que als catalans ens aniran millor les coses si el cap de l'Estat Espanyol, en lloc de ser Felip VI, fos Felipe González o Jose María Aznar?

Jordi Puigneró és regidor de CiU i membre de l'executiva comarcal de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.