Units en la defensa d'un principi moral: el dret d'autodeterminació


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 6/oct/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La imatge que varen projectar divendres els partits polítics proconsulta tenia una força extraordinària. Transmetia emoció positiva. Era la imatge de la revolta i la rebel·lia del feble, contra un poder opressor que no vol escoltar.

Aquesta és l'èpica del procés! Quina és la força centrípeta que aconsegueix unir partits polítics tan diversos, amb concepcions tan dispars i oposades, que no estan d'acord ni tan sols en si volen o no un estat independent. Senzillament un principi moral. Els partits que sortien a la fotografia estaven defensant el dret d'autodeterminació. Aquest dret, tan sovint ignorat i esclafat, és bàsic en la consecució d'un mecanisme per resoldre conflictes nacionals. La simple aplicació d'aquest dret no faria desaparèixer els conflictes, però posaria les bases sobre com tractar les minories nacionals dins d'estats plurinacionals. La qualitat democràtica d'un estat es pot mesurar per com enfoca i resol els conflictes, entre ells els nacionals. I malauradament, els tics autoritaris i despòtics de l'Estat espanyol posen de manifest la feblesa de les seves conviccions democràtiques.

Aquesta setmana era interessant, per exemple, comprovar que l'argumentari de les autoritats xineses per oposar-se a la democràcia a Hong-kong, eren totalment coincidents amb els del govern espanyol, de manera que en el telenoticies es podia haver substituït 'autoritats xineses' per 'autoritats espanyoles' i no s'hagués apreciat el canvi: cal complir la llei, les manifestacions són il·legals, etc. Així doncs, és evident que l'Estat espanyol s'oposarà amb tota la seva força al desig dels catalans de ser consultats sobre el seu futur. En tot cas, la convicció col·lectiva dels catalans, que defensem un dret universal, i que no treballem només per Catalunya, sinó per uns principis morals superiors, ens dóna una força molt superior. Com en el seu dia tenien aquells ciutadans de tot el món que lluitaven contra el apartheid, contra l'esclavatge, o pel reconeixement dels drets ciutadans a les dones.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.