Smart Cugat del Vallès vs Sant Carques del Vallès


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 16/feb/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta darrera setmana hem vist com el projecte de ciutat intel·ligent ('smart city') continua desplegant iniciatives per millorar diferents serveis del nostre municipi. O sigui, utilitzar la tecnologia per fer-los de més qualitat, més eficients i menys costosos, de tal manera que els estalvis generats es puguin dedicar a incrementar les polítiques culturals i socials, entre altres.

El projecte 'smart pàrquing' permetrà que els ciutadans puguin pagar amb el telèfon mòbil la zona blava i saber el nombre de places lliures al carrer per tal de facilitar l'aparcament i reduir les emissions de CO2. El projecte 'smartRat', que l'Ajuntament i l'empresa Anticimex 3D Sanidad Ambiental S.A. han dut a terme per controlar el nombre de rosegadors a partir de trampes intel·ligents de captura. Es tracta d'un dispositiu que es col·loca dins de les canonades del clavegueram i que actua mitjançant sensors de moviment i de temperatura activant un mecanisme que fa baixar unes varetes rígides que impacten amb la rata causant-li la mort immediata. Amb aquesta tecnologia, s'aconsegueix eliminar el 100% de les rates que circulen per l'interior de la canonada. A més, el sistema permet fer el seguiment en línia del nombre de rosegadors eliminats. Aquesta era una vella demanda de l'Associació de Veïns del Centre-Estació pel que fa a la proliferació de rates als carrers Martorell i Rosselló, a la qual des de l'Ajuntament hem donat solució.

I finalment l'anunci de l’obertura per Setmana Santa de la primera 'biblioteca smart' de Catalunya. Una biblioteca que comptarà amb un 'living lab' creat amb la col·laboració del Centre de Visió per Computador (CVC) i la Universitat Autònoma de Barcelona. Un espai que oferirà un entorn d'experimentació tecnològica per a investigadors i estarà obert a la ciutadania.

En definitiva, avui la gran majoria de ciutats mitjanes i grans ja tenen o es plantegen una estratègia 'smart city'. A Sant Cugat ja ens hi vam posar el 2010 (visionaris! gràcies!). Avui fins i tot els de Bildu hi aposten, posant en marxa l’interessant projecte 'smartDonostia'. En aquest sentit és una pena veure com a Sant Cugat les nostres estimades esquerres carques, ja siguin verdes, sociates, republicanes o bolivarianes, encara és hora que en parlin en positiu, facin alguna moció al respecte o ho posin en els seus programes electorals. Del PP ja fa temps que no n'espero res.

Darrerament sento als diferents partits de l'oposició dir que tenen un model de ciutat per oferir als santcugatencs a les properes eleccions municipals. Tanmateix serà un model del segle passat. Un model 'carca' de ciutat.

JORDI PUIGNERÓ és regidor de CiU i membre de l’executiva comarcal de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.