Genocidi català, diguem-ho pel seu nom!


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 9/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segons del diccionari del IEC, genocidi és la exterminació d'un poble o d'un grup ètnic. No cal que la exterminació sigui física, es tracta de fer desaparèixer un poble del planeta.

El que Castella i posteriorment Espanya han intentat és aconseguir una uniformitat al voltant de castellanització , considerant la resta de pobles de la Península Ibèrica una nosa cap aquest ideal col·lectiu castellà. Segons la mentalitat castellana, Espanya és la 'gran Castella' i, per tant, no poden existir altres pobles en aquesta península mes enllà de curiositats ètniques objecte d'estudi arqueològic, i punt. Aquest és l'imaginari col·lectiu de molts espanyols, igual que la gran França es va basar en la eliminació de les altres cultures en el seu territori. Qualsevol grup nacional al llarg de la història ha cercat imposar la seva cultura, la seva llengua i la seva religió en un determinat territori. Es llei de vida. El catalanisme és un intent del poble català de sobreviure al genocidi, i sota aquesta premissa, els catalanisme ha anat evolucionant i adaptant-se per sobreviure a un enemic poderós. Que hi farem, és el paper que ens toca ara i ací.

El que a mi em sembla improductiu és dir-se catalanista i parlar de collonades diverses per distreure el personal. Que si federalisme, que si naps, que si cols. Si un dia canvia l'estatus de la relació amb Espanya, probablement no serà perquè Herrera, Duran i Lleida o Iceta se n'hagin sortit. Serà perquè Espanya entengui que, si no negocia, perilla ella mateixa. Dir-se catalanista i militar en partits d'àmbit català no té gaire sentit si un no aspira a governar-se a ell mateix, és a dir, a tenir un espai de sobirania. Probablement hi ha molts unionistes que necessiten enganyar-se a si mateixos i amagar que, volent o sense voler, treballen per al genocidi català. Potser que els ho diguem clarament!

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.