Retrocés sobiranista


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 16/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Hi ha una tesi entre els opinadors, crec que dominant, en els darrers mesos, que considera que hi ha un retrocés del sobiranisme, fabricat majoritàriament a base d'enquestes en intenció de vot. Però jo segueixo sense veure-ho.

Si mireu el resultat de les darrera enquesta del CEO, un 39,1% dels enquestats voldrien un estat independent i un 26,1%. Només un 24% voldrien seguir en l'estatus actual. Si en un sistema democràtic, un 65 % de la població desitja un canvi d'estatus, sembla que hi ha una voluntat sòlida de canvi de sistema, no? I que si no s'aplica un canvi, hi ha una frustració democràtica perillosa per al mateix sistema.

Jo crec que el sobiranisme (al cap i a la fi el federalisme també aposta per més sobirania) és un moviment transversal a Catalunya, sorgit de baix a dalt, integrador, modern i antixenòfob, amb una potència extraordinària. El que passa és que això encara no s'ha concretat en unes opcions polítiques clares. Per exemple, Convergència i Unió encara han de completar el seu camí cap a una refundació i una definició clara. Al meu entendre, que la coalició governant convoqui unes plebiscitàries sense aconseguir una candidatura independentista única i transversal, quan dins seu conviuen opcions oposades, és una temeritat que pagarà un preu electoral.

Tampoc Esquerra està ben alienada, amb un excés de radicalisme d'esquerra en algunes posicions, i unes vel·leïtats populistes, que possiblement l'impossibilitin ocupar una posició de centre prou majoritària. En tot cas, jo crec que els grans moviments de fons es couen a foc lent i progressen a poc a poc. La progressió del sobiranisme català ha estat impressionant, i la resposta de les forces polítiques espanyoles, des de PP, Ciudadanos, PSOE o Izquierda Unida, lamentablement curta de mires, i pobra d'esperit. Així que no veig que hi hagi gaire retrocés. Qui sap?

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.