El Pacte per la Nit, un incompliment amb majúscules


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 18/abr/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat 21 de març vaig dedicar la meva columna quinzenal a parlar dels programes electorals, deia que massa sovint la ciutadania no en vol ni sentir a parlar. La majoria estan farcits de promeses electorals i quan arriba l'hora de la veritat, els governs no en compleixen ni la meitat. No és estrany, doncs, que la gent se senti enganyada i acabi desconfiant dels partits polítics.

El programa de CiU d'aquest mandat que està a punt d'acabar, és ple de promeses i, per tant, ple d'incompliments. Jo ho comparava amb una novel·la de ficció d'aquelles amb un final tan previsible que acaba avorrint fins i tot als més àvids lectors del gènere.

Els temps canvien pel que es refereix a gustos literaris, la setmana vinent ho podrem comprovar. La diada de Sant Jordi, els llibres dedicats al procés sobiranista, les novel·les negres nòrdiques i els 'best sellers' catapultats a la fama gràcies a sèries televisives, fa quatre dies ni tan sols existien. Si els autors han hagut de canviar el seu estil i adaptar-lo als gustos actuals dels lectors, els polítics, que ens hem compromès a representar la ciutadania, també hauríem de fer el mateix, de fet, estem obligats a fer-ho si volem que la gent confiï en nosaltres.

Per això deia en la columna del 21 de març, que un programa electoral ha d'anar acompanyat d'un compromís de compliment i sobretot d'un canvi en les maneres de fer i això creieu-me que no té res a veure amb les promeses electorals, sinó amb la voluntat de prioritzar la gent i les seves necessitats.

L'incompliment amb majúscules de CiU ha estat trencar unilateralment l'acord assolit en el Pacte de la Nit. Una decisió que es carrega la línia de flotació d'un consens aconseguit entre veïns, restauradors, organitzacions juvenils i l'Ajuntament de Sant Cugat. El paradigma del que vol dir acostar la política a la ciutadania, deixar-la participar en la presa de les decisions que els afecten, se n'ha anat en orris. Aquí no valen les excuses habituals de falta de pressupost o de que no són temps per despeses supèrflues. Aquí del que parlem és de falta de confiança en la gent.

La necessitat d'assolir un Pacte per la Nit va néixer durant el mandat 2007-2011 a proposta d'ERC, per tal de conciliar el dret a l'oci i el dret al descans. Tots els agents implicats es van asseure en una mateixa taula i van acordar diferenciar horaris d'estiu i d'hivern, així com també dies feiners i festius. També es va arribar a un acord a l'hora de diversificar els espais on es fan activitats al carrer, de manera que quedessin repartits entre les diferents places de la ciutat. El setembre passat, un Decret d'Alcaldia posava fi a l'acord, decebent a totes les parts implicades i originant un desconcert entre el sector restaurador que a dia d'avui ja no sap que pot fer i que no pot fer, i més si tenim en compte que fa anys que esperem l'Ordenança Municipal de Terrasses que ha de regular tot el sector.

Un cop vist el guirigall que s'havia organitzat i a poques setmanes del 24M, es decideix tornar a convocar les parts afectades i se'ls diu que el Pacte per la Nit es reformularà. Apa, fem un reset i com si res hagués passat, tornem a començar. Però la pregunta és: el tornaran a incomplir? Doncs probablement sí, sembla que a aquest govern li és més fàcil construir i inaugurar que complir un acord que no val un euro, però que té una valor incalculable. Qüestió de prioritats.

MIREIA INGLA és alcaldable per ERC i presidenta de la formació



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.