La nova política


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 8/jun/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Des de la fi de la segona guerra mundial a Europa, s'havia establert un sistema d'ideologies polítiques clar i definit. Les grans famílies ideològiques (democràcia cristiana, liberals, socialdemòcrates, eurocomunistes, verds) representaven una ventall ampli i amb un cos doctrinal públic i evident. En els darrers anys, però, probablement amb la caiguda del comunisme, i els grans fenòmens migratoris, tot aquest escenari ha entrat en crisi i han entrat en escena moviments polítics populistes i extraparlamentaris, que no encaixen en el sistema democràtic tradicional, des de l'auge dels partits xenòfobs, fins el l'islamisme radical antisistema.

A Espanya el fenomen s'agreuja, perquè la dreta espanyola té uns orígens franquistes, als que no ha renunciat, simplement s'ha disfressat d'europea, diluint-se dins la internacional de partits conservadors, però està clar que el PP no respon a actituts democratacristianes o liberals, sinó al ultraconservadorisme espanyol tradicional. En tot cas, han aparegut nous partits d'esquerra a l'escenari, que han deixat d'alimentar-se de la socialdemocràcia europea, per situar-se en un fangar populista que a mi particularment no em fa cap gràcia. La estètica pseudomoderna de la senyora Colau ballant la rumba recorda massa el Chaves cantant per la tele. Són partits més homologables al populisme llatinoamericà que a les tradicions democràtiques europees. Però en fi, així és el món, evolució i canvi constant, on no es poden evitar els desastres i misèries habituals. Ja ho deia Josep Pla, 'el món avança però no progressa'.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.