Espanya davant l'espill


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 7/set/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

D'ençà de l'adveniment de la democràcia, mai no hi havia hagut a Espanya una situació de descrèdit institucional i internacional d'aquesta magnitud. La transició cap a un règim democràtic es va poder fer de manera pacífica, que no modèlica, però això va suposar un reconeixement internacional i un prestigi que varen resituar Espanya a Europa. Ai ara mireu enrere, on va començar a caure la credibilitat de la monarquia constitucional espanyola, doncs bàsicament va ser en els darrers governs del senyor Gonzalez, on va aflorar la corrupció sistemàtica que seguia niant en tots els nivells de l'Estat.

El PSOE no va suposar una renovació de les pràctiques corruptes de l'àntic règim, sinó que va practicar tots els vicis espanyols clàssics del tràfic d'influències, malversació de fons, intervencionisme estatal en les decisions econòmiques, etc. Els espanyols, llavors, varen triar el partit conservador, és a dir el PP, però, ai las, això va ser pitjor, com ja es podia suposar d'un partit creat sota l'ombra del franquisme, on la majoria dels seus dirigents procedien de l'antic règim.

No és que a Espanya hi hagi casos de corrupció, sinó que l'Estat té un funcionament corrupte dins el mateix, començant per la monarquia i seguint amb la resta d'institucions. El procés sobiranista català ha contribuït a posar Espanya davant d'un mirall i ha despullat totes les seves mancances democràtiques, però la majoria d'espanyols prefereixen no mirar-se al mirall i fer una fugida endavant, culpant als catalans de les seves misèries. Doncs no, Catalunya no és cap problema per a Espanya, són els dèficits democràtics espanyols els que tenallen qualsevol possibilitat de sortir de la cua d'Europa, per superar les tradicions obscures i crear un estat més democràtic. Els catalans simplement hem deixat de creure que això fos possible. Tots? No encara queden Iceta i Duran i Lleida, que potser esperen que un dia Espanya els faci senadors vitalicis pels favors prestats. Recordin, però, que Roma no paga traïdors.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.