La sala Hoboken i el 'botellón'


  • Comparteix:

cecilia.aranda

Cecília Aranda


Publicat: el 5/oct/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El cap de setmana passat, la Policia Local, per ordre del consistori, va tallar una zona de Can Solà -popularment anomenada entre el jovent 'el callejón'- per intentar acabar amb el 'botellón'. Aquesta mesura es va adoptar després que veïnes del barri del Monestir i Sant Francesc es queixessin reiteradament del soroll dels locals nocturns d'aquella zones que moltes nits no deixa dormir. La pregunta és: tallant el carrer solucionarem el problema?

Aquest cap de setmana ja hem vist que no. Les veïnes seguien sense poder dormir i el botellón es va traslladar a altres zones com la rotonda del Rotary. I és que, siguem sinceres, el botellón no és l'arrel del problema, sinó l'oci nocturn que produeix la ciutat. La majoria de locals d'oci nocturn que trobem a Sant Cugat són elitistes i amb preus abusius, posen música i són còmplices d'actituds sexistes, i sovint són també els punts on es concentren agressions de tot tipus. Són locals que s'anuncien amb cossos de dones i als que si no vas vestida de certa manera, no hi podràs accedir. Què tenen a veure aquests locals amb el 'botellón'?

Bé, ara posem-nos a la pell d'una jove santcugatenca qualsevol. Vagi a l'institut o hagi acabat la carrera, segurament no tindrà feina o en tindrà una de molt precària -ja sabem que Sant Cugat és una de les ciutats amb més aturades universitàries-. Sense, o amb molt pocs ingressos, és impossible que pugui permetre's pagar cada cap de setmana els preus exorbitants que imposen les discoteques. Per tant, què millor que posar la seva música amb el cotxe i emborratxar-se a fora amb les col·legues? Clar que el que malauradament no saben és que a llocs com 'el callejón' s'hi produeixen també moltes agressions sexuals.

És curiós que a la vegada que es promouen iniciatives privades com les d'aquests locals d'oci, es boicotegin projectes autogestionats per joves que promouen l'oci alternatiu, allunyat d'actituds capitalistes, sexistes i discriminatòries de qualsevol tipus. Com el Casal de Joves la Xesca, on es fan regularment projeccions de cinema i tornejos de ping-pong, entre d'altres.

És curiós que el carrer que s'ha tallat sigui aquell on està la sala Hoboken -ara amb un altre nom-; aquell local que havia de ser una sala de concerts pública, però que el govern va decidir cedir a la gestió privada.

Volem acabar amb el 'botellón'? Son projectes com la Xesca, la sala de concerts pública -inexistent i reivindicada des de fa anys per col·lectius com Dissidència Sònica- o l'espai jove de la Floresta, encara en construcció, els que marcaran la diferència i aniran a l'arrel del problema. Deixem d'afavorir iniciatives privades i donem suport a l'autoorganització del jovent!

CECÍLIA ARANDA és membre d'Arran



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.