Quin bosc, quina societat

(La neteja de franges de protecció forestal)


  • Comparteix:

isidre.marias

Isidre Marías


Publicat: el 16/mar/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta setmana a Sol i Aire molts veïns i veïnes s'han sentit corpresos en veure com es portaven a terme tasques programades de neteja de franges forestals. Pel què ens diuen, el veïnat no n'havia estat assabentat. Segons els tècnics de l'Ajuntament, amb els que han aconseguit parlar, tot ha estat fet segons les normes establertes per a la protecció contra incendis. A grans trets, sembla que aquestes neteges sí que responen al que diu la normativa, però sí s'haurien de fer algunes precisions.

La primera és que la normativa està feta amb un excessiu decantament cap a la preocupació pels incendis forestals i amb poca sensibilitat paisatgística i mediambiental. És cert que el potencial de foc d'un bosc impenetrable amb molt de pi blanc és enorme en molts indrets de Collserola. Però també és cert que el tipus d'actuació pel que s'opta de cara a evitar el perill d'incendi és el més barat i expeditiu. Que aquests pins ja han fet la seva funció i han de ser eliminats, és una evidència, però hi ha una altra flora menys piròfila que té un gran valor i cal protegir. Tallar-los amb més cura del que s'ha fet, vigilant de no malmetre roures, alzines i altres espècies arbòries, resulta més car però, si en sabem apreciar el valor mediambiental, ens n'adonarem que val molt la pena.

La pràctica de fer tallades que arrasen amb tot o gairebé amb tot, podria ser substituïda per altres procediments més conservacionistes, més freqüents o sostinguts en el temps. Assumir que cal treure o eliminar arbres i matolls no és suficient per fer una bona gestió del risc per a les persones i els béns, ni per a una bona gestió del medi ambient, per a la flora i la fauna, inclosos els veïns i veïnes.

Cal estudiar la introducció d'espècies o afavorir la persistència d'altres, i no només eliminar. En alguns llocs, per exemple, s'ha reintroduït el bestiar amb bons resultats. De vegades, les idees més innovadores resulten ser les que havíem oblidat. Aquest en podria ser un cas.

Els llenyataires, els escorçaires i els carboners d'antany ja són història, però s'haurien d'estudiar noves formes de gestió del bosc que convergissin en el triple objectiu de que protegissin del perill d'incendi forestal, preservessin el medi ambient i possibilitessin el veïnat de gaudir del que els ha motivat a viure en la proximitat del bosc.

I també cal tenir sempre el veïnat ben informat de tot el que es fa. No pot ser que, sense previ avís, un bon dia es trobin envaïts per un soroll infernal de motoserres, desbrossadores i altra maquinària. Malament, si s'ha fet sense pensar que calia avisar-los de manera convenient, i encara pitjor si és que s'ha fet així amb traïdoria (espero que no). Gastar temps i esforços en conscienciar el veïnat de la conveniència d'actuacions de protecció i d'adequada conservació, no ha de ser una opció, sinó una obligació. A més, si aquesta feina es fa ben feta, pot suposar un estalvi. Es pot concitar l'actuació dels mateixos veïns que, de manera individual o col·lectiva, passin a assumir part d'aquestes tasques. Hi ha molts models reeixits en aquest sentit, alguns al mateix districte de la Floresta. Si us plau, parem tots bé l'orella i arremanguem-nos. Els tècnics i els gestors no ho saben tot, la comunitat veïnal és i ha de ser també una comunitat de coneixement i d'acció. Això també té a veure amb el model de societat que volem.

ISIDRE MARÍAS és reprentant d'ICV-EUiA al Consell de barri de La Floresta



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.