Què n'hem fet, del glifosat?


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 7/set/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El glifosat és famós per la seva efectivitat en l'eliminació de vegetació no desitjada i també per la seva toxicitat, perquè si bé no s'ha demostrat de forma científica la seva acció cancerígena, sí es tenen dades prou sòlides que ho suporten. És un herbicida d'ampli aspecte, no selectiu, que s'absorbeix per les fulles. Si en parlem ara és perquè s'ha tornat a posar sobre la taula el seu ús. D'una banda, perquè la Unió Europea no l'ha prohibit encara i ha permès el seu ús fins a l'any 2022 i, per l'altra, per la condemna que ha rebut la multinacional Monsanto que l'obliga a pagar 289 milions de dòlars a un home que al·lega que pateix càncer terminal per l'exposició a l'herbicida.

A Catalunya hi ha uns 200 municipis que han dit 'no' al glifosat, entre elles les capitals catalanes i el nostre municipi que, el gener del 2016, el ple va aprovar una moció institucional instada per ICV-EUiA per tal de no utilitzar aquest producte en l'eliminació de les males herbes. Aquesta prohibició anava dirigida a les àrees de parcs i jardins, al manteniment de zones verdes i edificis, als horts urbans i a les escoles, entre d'altres, i s'exigia als projectes privats que busquessin alternatives al seu ús.

A hores d'ara, pel que ens han dit, s'està complint el que demanàvem. Ja sabem que la substitució del glifosat no és el més fàcil, però val la pena buscar alternatives. I més enllà de les solucions que cada municipi trobi més adients, seria bo que el Parlament legislés per tot Catalunya i deixéssim d'utilitzar aquest producte arreu. Potser demanar això en la situació política actual pot sonar a utopia, però sens dubte seria un avenç per tota la ciutadania.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.