Aigua, llum i gas a preu d'or


  • Comparteix:

eva.lafuente

Eva Lafuente


Publicat: el 1/nov/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quants actes de la nostra vida diària, a casa, exigeixen utilitzar fonts d'energia. Incomptables: llevar-se, dutxar-se, rentar-se les dents, obrir llums, el calefactor, eixugar-se el cabell, les torrades, el cafè, rentar roba i plats, cuinar, dormir calent o fresc, banyar els nens...viure.

L'article 25 de la Declaració Universal de Drets Humans de l'ONU reconeix el dret de totes les persones a un nivell de vida adequat que els asseguri, així com a la seva família, la salut, el benestar i, en especial, l'alimentació, el vestit, l'habitatge, l'assistència mèdica i els serveis socials necessaris.

Quan arriba el fred o en puntes d'extrema calor es diu que la vulnerabilitat energètica està inversament relacionada amb la capacitat de mantenir la llar pròpia en òptimes condicions climàtiques. Aquesta capacitat és un dels paràmetres que es valoren a l'IDH (Índex de Desenvolupament Humà) que mesura els recursos que els estats donen als seus ciutadans per viure en millors condicions i poder desenvolupar-se dignament.

Tenim clar que aquí i ara, a Sant Cugat, les persones amb situació més desfavorida compten amb els recursos necessaris per preservar el seu dret a mantenir-se energèticament a casa seva?

Les companyies energètiques gaudeixen dels beneficis dels explotadors: comercien uns recursos naturals que ells manufacturen, amb uns costos mínims, i aprofiten que és un recurs indispensable per a tothom fixant una política de preus i facturació abusiva, fosca i confusa. Obtenen enormes beneficis en producció, en facturació i en borsa. Junt amb els bancs, tenen a les seves mans la vida de la gent.

Correspon als serveis socials de la xarxa bàsica local de cada municipi fer la valoració de quines famílies acrediten el dret a obtenir els beneficis de pobresa energètica. Però la valoració és taxada (sostre d'ingressos) i en certa manera legal i administrativa, impossible en famílies monoparentals que no tinguin el títol de família monoparental, per exemple.

Quin és el drama que s'olora aquí? Que no s'atén els règims econòmics de les diferents realitats familiars en les seves unitats de convivència, que no es consideren les despeses familiars fixes i obligatòries, només els ingressos, i que no es té en compte ni les càrregues fiscals ni la pressió impositiva que varia per zones. I a Sant Cugat, quan caus, caus fins al fons, perquè el nivell de vida del municipi, quan tens problemes, t'expulsa.

Perquè no ens enganyem: el més cruel és que qui és vulnerable energèticament té aquest problema d'afegit a molts d'altres problemes.

Parlem de dades contrastades. Segons el Baròmetre Inclusiu de Sant Cugat del Vallès pel 2017, un 11,4% dels residents de Sant Cugat afirmen trobar-se en una situació de forta necessitat econòmica que no els permet fer front a les despeses més bàsiques (hipoteca/lloguer, llum, aigua, gas, comunitat, poder fer o no la compra). D'aquestes, el 28,3% pateix més d'una d'aquestes problemàtiques. Un problema et porta a un altre problema, i així, infinit.

Fa pocs dies el Gobierno del Estado Español va decidir desistir d'una part dels recursos d'inconstitucionalitat presentats contra la Llei 24/2015, d'emergència social i la Llei 4/2016, suspeses fins ara pel TC, lleis socials radicalment necessàries i que van ser segrestades per motius ideològics i econòmics, pels molts interessos en joc, entre els bancs i energètiques, sectors als quals rendia culte el Gobierno del Partido Popular. Esperem rescatar la resta de l'articulat encara suspès.

Quan construïm República, pensem en aigua, llum i gas a preu de mercat i mai bescanviat a preu del preuat metall.

EVA LAFUENTE és vocal d'ERC-MES al consell de barri de Mira-sol



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.