Defensar l'atenció primària és defensar la sanitat pública


  • Comparteix:

assun.reyes

Assun Reyes


Publicat: el 30/nov/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Estem vivint el final d'una setmana de lluita de diversos col·lectius de servidors públics de Catalunya. Sembla que tants mesos de desgovern estan (finalment!!!) passant factura al govern de la Generalitat. Mentre hi hagi polítics que atien el foc amb declaracions incendiàries, Eduard Pujol per exemple, i polítics incapaços de resoldre els problemes quotidians de la ciutadania, el carrer cada cop estarà més ple i les consultes, les aules, els camions de bombers, ... cada cop més buits.

L'assistència sanitària pública a Catalunya s'ha anat ressentit de les progressives retallades des del 2010, des de la mal anomenada 'crisi', i de la manca de lideratge polític dels darrers anys. I molt especialment, se n'ha ressentit l'atenció primària. Quan els que estableixen prioritats enfronten l'atenció primària amb l'hospitalària, sempre guanya la gran atenció, la més visible, la que ven.... I per contra, a la medicina a peu de carrer, la que està en contacte directe amb la ciutadania, li treuen recursos mentre li assignen cada cop més responsabilitats.

L'any 2016 el conflicte anomenat 'Rebel·lió Primària' localitzat a l'Hospitalet va derivar en una campanya generalitzada: 'Millorem el Servei Nacional de Salut: Enfortim l'Atenció Primària', que va protagonitzar jornades de lluita per part de professionals sanitaris, societats científiques, associacions ciutadanes, marees... La situació a les consultes, lluny de millorar, ha anat empitjorant des d'aquell moment, fins a mostrar-se insuportable pel personal dels CAP i per la ciutadania que, entre altres coses, pateix llistes d'espera. No només es tracta de llistes d'espera per a especialistes i per a proves complementàries, sinó pels seus metges i metgesses de capçalera i infermers i infermeres del CAP, amb el conseqüent deteriorament claríssim de l'atenció a les consultes.

La vaga d'aquesta setmana va ser convocada, d'entrada, pel Sindicat de Metges de Catalunya i adreçada als metges i metgesses d'atenció primària. Posteriorment, la CGT va convocar a les infermeres, infermers i al personal administratiu dels CAP. I finalment, el Sindicat de Metges de Catalunya va convocar també a metges i metgesses de primària i hospitalària de la concertada; de la xarxa sanitària no pública que té els seus serveis subcontractats a l'atenció pública, com és el cas de Mútua de Terrassa, responsable de la nostra atenció sanitària global.

Defensar l'atenció primària és defensar la sanitat pública. Les queixes de les professionals s'han concretat en unes reivindicacions explícites que des de l'ICS i el Servei Català de la Salut intenten ridiculitzar, minimitzar. Des de l'altra banda, per contra, pensen que reflecteixen la realitat i són fàcilment compartibles i assumibles per la ciutadania. En resum, s'exigeix tenir unes condicions dignes de treball, que es tradueixi en una atenció de qualitat a la ciutadania. Per aconseguir aquesta fita tan raonable, cal pactar uns objectius molt específics, unes xifres (pressupost, augment de les plantilles, població assignada per professional, minuts d'assistència, nombre màxim de visites al dia....) que garanteixin que aquesta dignificació serà possible.

Aquí estem, al quart dia de vaga, amb una participació professional i un suport social mai no vistos. Les reivindicacions de les professionals de la sanitat són les nostres. La Conselleria i les patronals parlen sobretot de 'partides', no volen pactar xifres límits. Per a les professionals són un primer pas cap a la dignificació, i creuen que el seu maneig formarà part de l'autonomia de gestió per equips, que també es reivindica. Des de les societats científiques es demana que s'aprofiti el moment per fer veritables canvis estructurals que contemplin el canvi de paradigma en l'atenció sanitària dels últims 30 anys.

Desitgem que s'arribi a un acord i que s'enforteixi estructural i pressupostàriament l'Atenció Primària. La repercussió de les mesures que s'exigeixen serà també immediata sobre l'atenció sanitària global i és la millor forma de garantir universalitat i equitat en l'accés al sistema sanitari públic.

ASSUN REYES és coordinadora de l'agrupació local de Sant Cugat en Comú



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.