Salvem el Cafè Catalunya


  • Comparteix:

francesc.duch

Francesc Duch


Publicat: el 6/jul/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Cafè Catalunya és un dels establiments comercials més antics i emblemàtics de Sant Cugat, ja que va obrir les portes l'any 1936, mantenint sempre l'activitat de bar i l'aspecte original. L'edifici és un dels pocs que es conserven de l'estil racionalista i del moviment del GATCPAC, associació que pretenia modernitzar l'arquitectura del país seguint els corrents avantguardistes europeus.

El 2019 en entrar a govern, ens vam trobar amb 2 expedients d'obres en tràmit per tal d'enderrocar l'edifici del Cafè Catalunya, conservant només la façana, i per construir un nou edifici d'habitatges a la plaça de Lluís Millet. Davant aquesta situació tan preocupant, on es podia perdre un important patrimoni de la ciutat, tant material com immaterial, es van fer visites amb tècnics de patrimoni i d'urbanisme. També es va encarregar un estudi històric, arquitectònic i artístic. Amb tot es va concloure, que tant el cafè com la resta del conjunt arquitectònic tenen uns valors importants que cal preservar.

Així la nostra voluntat és la conservació del conjunt existent, inclòs també el manteniment de l'edifici veí, una casa pagesa urbana de 1885 vinculada a l'època de l'economia vinícola i amb molt bon estat.

Ara farà un any, el ple municipal es va decidir aturar els 2 expedients i iniciar els tràmits per modificar la normativa i fer efectiva la preservació. Les 42 entitats del Consell de cultura, així com una plataforma de recent creació per impulsar la major protecció del patrimoni, es van afegir com a part interessada.

Tot i el contenciós presentat per la propietat, s'està mirant d'arribar a un acord per tal que al proper ple es pugui aprovar el nou planejament que salvarà definitivament el Cafè i que a més permetrà mantenir l'edificabilitat de la parcel·la.

En paral·lel s'han iniciat els tràmits necessaris per declarar l'edificació com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i per modificar la fitxa corresponent del Catàleg de Patrimoni municipal.

Seguim!

FRANCESC DUCH és regidor d'ERC-MES i tinent d'alcalde de Desenvolupament Urbà i Habitatge



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.