Del 'no respecte' per l'ètica de la resta


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 9/set/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'altre dia vaig anar a un sopar amb amics als que feia molt temps que no veia. Vam retrobar-nos, riure, xerrar... i va arribar l'hora de demanar i amb ella l'esperada pregunta: 'Ah, que no menges carn? I això, per què?'. Fins aquí, tot bé i esperable. Dono la resposta habitual, pensada, meditada, senzilla, breu, comprensible. Sense més.

Però a continuació arriba el reguitzell de comentaris sobre totes les raons per les que aquesta decisió està mancada de sentit, tots arguments sense fonamentar ni contrastar, sense sentit. Que si els lleons cacen, que si som éssers omnívors, que és la naturalesa i així és com ha de ser, que els animals han nascut i existeixen per a alimentar-nos i és la seva funció, que no canvio res amb el meu gest, que estic posant en risc la meva salut, que si tots deixéssim de menjar carn s'enfonsaria una indústria que produeix molta ocupació... I així podria escriure una pàgina sencera.

A l'inici, amb bona voluntat i esperant que la resta comprengui la meva postura i la respecti (no demano més) responc a algunes de les qüestions plantejades de forma tranquil·la, agradable i animada. Però quan me n'adono, estic discutint defensant-me de l'interrogatori al que estic essent sotmesa, i el que és una gràcia i un divertiment per a tothom, es converteix en un mal tràngol per a mi.

No és la primera vegada que ocorre, i sé que no serà l'última.

Si la raó per la que no consumís carn fos mèdica o religiosa, de ben segur que no es qüestionaria ni comentaria. Però és ètica i, ai, l'ètica! Sentim molta llibertat a l'hora de jutjar els valors morals de la resta, especialment quan no tenim coneixements al respecte. I és que cap dels arguments que fins ara he sentit es basa en alguna evidència mèdica o científica, sinó que parteixen del total desconeixement sobre l'assumpte, una plena ignorància que en comptes d'encoratjar a aprendre i a formar una postura sòlida i fonamentada, provoca un atreviment per parlar i jutjar sense saber, i sense respectar.

I malgrat que aquesta mena de situacions siguin les habituals, afortunadament cada vegada hi ha més persones que s'interessen per aquestes postures, que pregunten de forma sana i que volen saber més, respectant en tot moment la decisió presa. Així que, des d'aquí, tal i com faig en persona quan me les trobo, els dono les gràcies, per la seva delicadesa, cura, respecte, preocupació i interès per aprendre i conèixer.

ANDREA XAXO és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.