En defensa del català a l'escola


  • Comparteix:

esther.madrona

Esther Madrona

Tinenta d'alcaldia de Cultura, Educació i Universitat, Esports, Joventut i Memòria Històrica.


Publicat: el 7/jun/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Davant la sentència del TSJC que ataca la immersió lingüística i vol imposar un 25% de les classes en castellà, el Govern va aprovar el passat dimarts 31 de maig un decret llei que estableix que és el Departament d'Educació qui assumeix la responsabilitat sobre els projectes lingüístics dels centres educatius. Així, la Conselleria d'educació protegeix els directors i directores dels centres educatius de l'acció dels tribunals sobre les llengües d'ús a les aules.

Des d'ERC expressem el nostre rebuig als percentatges. En aquest sentit, el decret llei estipula que l'ensenyament de les llengües als centres s'ha de dur a terme a partir de l'anàlisi de la realitat cultural i lingüística de cadascun dels centres, i no pas d'acord amb "paràmetres numèrics, proporcions o percentatges", entenent que el català és també llengua de cohesió social.

D'aquesta manera, el Govern busca protegir el model d'escola catalana de la sentència que obliga a impartir un 25% de les classes en llengua castellana.

Aquest decret llei se suma a la llei que s'està tramitant al Parlament després de l’acord entre Esquerra Republicana, Junts, Comuns i PSC que situa el català "com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu i la d'ús normal en l'acollida de l'alumnat nouvingut", i fixa que l'abast de la presència de les llengües oficials a l'ensenyament s'ha de determinar "exclusivament amb criteris pedagògics".

Amb un model d'escola d'èxit i clau per la cohesió social, es garantirà que en acabar 4t d'ESO tot l'alumnat tingui els coneixements necessaris de català i castellà. La dreta i l'extrema dreta no ens aturaran.

És un bon pas el que ha donat el nostre govern. Hem de protegir el català amb totes les eines al nostre abast, allunyant els tribunals de l'escola i garantint que les interferències judicials motivades per persecucions ideològiques, com és el cas de la sentència del 25% de castellà, no afectin el bon funcionament de l'ensenyament i tampoc condicionin el model d'escola catalana.

Els que volen exterminar el català no passaran. Seguim

ESTHER MADRONA (ERC) és tinenta d'alcaldia de Cultura, Educació i Universitat, Esports, Joventut i Memòria Històrica.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.