Els focs del estiu del 2023 son una prioritat avui


  • Comparteix:

lluisa.munoz

Lluïsa Muñoz

Vocal del PDeCAT al govern de l'EMD Valldoreix


Publicat: el 31/des/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els incendis de sisena generació son una amenaça global: son molt ràpids, totalment imprevisibles i devastadors. En paraules d’en Marc Castellnou (Inspector dels GRAF, Bombers de la Generalitat de Catalunya) 'un incendi de 6ena generació emet prou energia per trencar l’estabilitat atmosfèrica i alterar el perfil vertical atmosfèric. Genera així el que denominem una tempesta de foc, i acaba dominant les condicions meteorològiques del seu entorn'.

A casa nostre vàrem viure el drama del incendi d’Horta de Sant Joan al 2009, i hem patit incendis de grans dimensions, sense afrontar, a dia d’avui, cap dels denominats de 6ena generació. En els últims dos anys hem vist que aquest tipus d’incendi han superat la capacitat d’extinció dels serveis de Grècia, Portugal, Xile, Austràlia, Califòrnia, Canadà... Res permet creure que no es donaran a casa nostre.

Segons el ja citat inspector dels GRAF 'calen paisatges sans i un mon rural viu, no un decorat per anar a passar el cap de setmana'. Creiem que per salvar el nostre bosc cal ser proactius, intervenir-hi, planificar, preveure, actuar. Vivim en un entorn privilegiat com es Collserola i es la nostra obligació definir i adoptar les estratègies oportunes per afrontar els riscos que aquest entorn pot generar.

Ningú dubta que cal invertir en neteja de boscs, tallafocs i ramats que redueixin el sotabosc, i ho seguirem fent. Però les administracions hem de ser capaces de demanar ajuda als experts, escoltar les seves diagnosi, conèixer i treballar amb ells valoracions i arguments, i entomar la responsabilitat d’adoptar-hi decisions, encara que de vegades no siguin les més populars. Ja no escandalitza a ningú sentir que 'per salvar el 90 % d’un bosc pot ser hauràs de sacrificar un 10 %'.

Des del govern de l’EMD som molt conscients de l’enorme importància del repte. I volem començar a avançar per aquest camí costerut, doblant la partida pressupostaria dedicada a les mesures de prevenció i protecció contra els incendis.

Lluïsa Muñoz és vocal del PDeCAT al govern de l'EMD Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.