Senyores i senyors de l'oposició, no menystinguin la ciutadania


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler

Portaveu del grup municipal del PSC i primer tinent d'alcaldia


Publicat: el 5/abr/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja n'hi ha prou de demagògia de l'oposició. El balanç del govern ha estat satisfactori, els observatoris de ciutat serveixen perquè la ciutadania mostri quines són les principals preocupacions i generalment són molt crítics en la gestió de tots els governs. Però que a més ho digui l'oposició, disculpi, però no té cap mèrit, generalment els costa molt reconèixer les bones actuacions i la bona gestió de qualsevol govern.

Bàsicament la gestió realitzada en aquest mandat ha estat marcada per la pandèmia, fet que sembla oblidat per la resta del consistori. Si comparem la nostra ciutat envers les de l'entorn i d'altres a nivell europeu, el nivell de brutícia és inferior i el de manteniment urbà és superior, potser no, quan es parla de les lloses o del terra tant desastrós que es va col·locar durant anys i que es mouen i que ara ens toca reparar-les.

Cal dir que en quatre anys dona molt poc temps a poder construir noves promocions d'habitatge, però sí a poder planificar de manera realista per als propers anys. Certament és que s'han materialitzat promocions que estaven en marxa però que portaven encallades com d'altres projectes de ciutat, ha estat aquest govern que decidit de tirar-les endavant ho ha aconseguit. És innegable l'aposta en mobilitat sostenible, un aspecte molt contradictori, per les dificultats d'implementació, però que a mig termini es veuran els seus beneficis, no només per la qualitat de l'aire, sinó per la pròpia mobilitat. Quan l'oposició parla de la construcció de torres de 12 plantes en zona industrial, i ells han estat capaços de construir-ne de 20 pisos potser no tenen gaire credibilitat, i pitjor encara, que no proposen res alternatiu. Les llicències urbanístiques no es mesuren en llistes d'espera, sinó que tenen una bona complexitat, fet que s'agreuja si deixes un Ajuntament deteriorat de recursos humans i després en fas responsable els que venen darrere.

El Teatre-Auditori segueix funcionant amb una esplèndida programació i la substitució d'un director no és fàcil. En temps de pandèmia les prioritats de la ciutadania i dels patrocinadors han estat altres, com segurament subsistir, però aquest gaudeix de salut i de projectes de reforma que el revitalitzen i continuarà sent un referent a la comarca.

Un dels altres projectes encallats per l'anterior govern, el de la Unió Santcugatenca, s'ha hagut de resoldre amb la liquidació d'un Consorci que no responia a les necessitats ni a la realitat de la gestió, ni a la legalitat, ni de la propietat del propi immoble, i properament veurà la llum. Fer noves instal·lacions i pavellons esportius requereix del seu temps i la seva planificació. No sorgeixen de la nit al dia, però el cert és que hi hagut força instal·lacions que s'han millorat, com la gespa dels camps de futbol, la pista d'atletisme de la Guinardera coberta del Jaume Tubau i l'inici de les obres del complex aquàtic de Mira-sol.

Potser sí, que cal renunciar a projectes megalòmans com el d'una biblioteca multimilionària, en comptes d'adequar i dimensionar correctament la necessitat de la xarxa de biblioteques de la ciutat.

Recordo que quan aquesta oposició, que abans estava al govern, mai havia reivindicat, ni treballat per a la segona residència ni centre de dia, sempre havia estat una idea defensada per l'oposició progressista que avui governa. Benvinguts al projecte, el seguim treballant conjuntament si volen.

Dels cinemes suposo que parlen de com tenien feta la contractació o la licitació, millor dit de com no la tenien feta. Un primer pas administratiu necessari d'aquestes instal·lacions perquè puguin funcionar i es puguin arranjar, ara reivindiquen els cinemes quan els volien transformar en una sala polivalent. Si parlem de Villa Montserrat, va ser l'oposició que va forçar la seva compra, i ha estat aquest govern qui encarregat el projecte a l'àrea metropolitana de Barcelona i que està en fase de redacció.

Podran dir moltes coses d'aquest govern, però no que no hagi cercat i explorat la millora de l'eficiència energètica amb la instal·lació de moltíssimes plaques fotovoltaiques en sostres d'equipaments i espais municipals, afavorint els consums sostenibles, i des del govern continuarem incentivant la utilització d'aquesta nova mobilitat sostenible i d'altres alternatives de mobilitat en a ciutat.

La gestió econòmica de l'Ajuntament ha estat solvent i sobretot transparent, dient en cada moment quina ha estat la situació i les circumstàncies que han provocat situacions sobrevingudes i externes, informant a l'oposició, a la ciutadania i cercant solucions per tal de revertir els menys ingressos i les despeses, transformant-ho, en menys despeses i més ingressos, repetir moltes vegades una mentida no es converteix en realitat. Ara si recordem els 32 anys de governs d'aparador, de fer veure que s'afavoria a tothom i en realitat només a uns pocs, un govern que gastava molts diners en publicitat i també en periodistes per maquillar la realitat, pagant pàgines a diaris internacionals per parlar de les polítiques "Smart" o de les meravelles de la nostra ciutat només per fets propagandístics, però que en el fons no hi havia res de tot això. Aquests dies diferents àrees del govern han fet balanç, i crec que ha quedat demostrat que s'ha fet molta feina, mirant el present, però sobretot posant les bases pel futur. Em sentiria malament haver deixat una ciutat i un Ajuntament en tan males condicions, de ben segur el proper govern es trobarà amb millors condicions del que estaven abans.

L'obligació de qualsevol govern és mantenir l'espai públic en condicions, però la responsabilitat és construir-lo amb les condicions adequades i aleshores el manteniment seria menor. Qui va plantar arbres inadequats aixecant voreres i fent-les malbé? Qui va col·locar un terra relliscós al peu del Monestir?, per què es van col·locar uns fanals a la pollancreda i a la Rambla del Celler que es deterioren amb la humitat i perden la seva pintura blanca?, qui va promoure places i carrers foscos i posant mobiliari urbà per afavorir el botellot com a la zona de Can Solà?. Doncs bé, hem revertit aquesta situació i amb poc temps més del 50% de l'enllumenat públic estarà substituït amb llums de baix consum. Que li digui a la ciutadania si no serveix de res asfaltar els carrers o arranjar voreres encara que quedin uns mesos per a les eleccions, el deteriorament en les contractacions ens ha portat aquests terminis de licitació i que coincidissin, això és d'agrair.

No s'equivoquin senyores i senyors de l'oposició, el govern ha treballat en harmonia, en complicitat, amb entesa i sobretot amb responsabilitat. Ha estat molt més fàcil del que alguns haguessin volgut, i així s'ha demostrat, ja que amb tot el mandat cap discrepància important ha fet trontollar res. La política és pacte, entesa, generositat i teixir complicitats, no són experiments. Al contrari, són reptes que ens han portat a avançar en molts dels àmbits, a innovar, a ser imaginatius i a tirar endavant molts projectes que no hi havia valentia a fer. Efectivament, Sant Cugat ja no és el que era, un creixement desmesurat sense planificar, sense preveure les necessitats d'aquest augment, ha portat a situacions de desequilibri i de desigualtat.

Tenim la sort que l'Ajuntament té diversos lideratges polítics, que s'exerceixen des de les àrees i que els tècnics ho reconeixen. Des d'aquí el nostre agraïment als treballadors i treballadores públics per la feina feta, i pel que queda per fer. Per fi Sant Cugat ha trobat el seu rumb.

L'escolta activa en tot l'espectre associatiu, fa que tinguem una visió molt més global que no que només escoltem a uns pocs. Escoltar el que un vol sentir t'aporta molt poc, mentre que escoltar les veus discrepants discordants és el que enriqueix en política i enforteix la negociació. Malauradament l'oposició ha estat molt poc constructiva i molt destructiva, més preocupada per intentar buscar escletxes entre els diferents membres del govern que en aportar solucions a les necessitats de la ciutadania, o intentar treure'n un rèdit polític en cada una de les protestes ciutadanes per guanyar un grapat de vots. L'encert de les decisions preses ho jutjarà la ciutadania quan exerceixi el seu dret a vot i faci la valoració final d'aquests quatre anys de mandat.

Senyors i senyores de l'oposició, no menystinguin a la ciutadania.

PERE SOLER és el portaveu del grup municipal del PSC i primer tinent d'alcaldia



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.