Sant Cugat, el cor del teixit associatiu


  • Comparteix:

nuria.fernandez

Núria Fernàndez

Regidora de Salut, Voluntariat i Política Lingüística (Junts)


Publicat: el 4/des/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El proper 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat tal com es va acordar en l'Assemblea General de les Nacions Unides l'any 1985. Un dia que serveix per reconèixer a totes aquelles persones compromeses que dediquen el seu temps, la seva solidaritat i la seva força a construir un món millor.

Sant Cugat destaca per no només ser una ciutat saludable, verda, d'una gran bellesa paisatgística, amb una gran força cultural sinó també pel seu teixit associatiu. Un teixit associatiu vibrant on la majoria són associacions d'àmbit d'actuació municipal constituïdes en els darrers 23 anys.

Gran part de les entitats locals són culturals, esportives, socials i de cooperació amb menys de 100 persones en cada una i amb pressupostos baixos. Tot i això el gran valor d'aquestes entitats són els voluntaris, persones que treballen en silenci amb l'única satisfacció d'ajudar als altres.

Aquesta col·laboració que fan tant a les institucions públiques com a les privades és un pilar de la nostra societat. Catalunya és un país on el teixit associatiu, la xarxa de voluntaris, la seva solidaritat marca molt la diferència.

El retorn que la persona voluntària rep no és econòmic, sinó emocional, vivencial i de creixement personal. Sense la dedicació, la passió i esforços desinteressats, moltes iniciatives i projectes que es fan a Sant Cugat no serien possibles.

Entitats com Gilgal Solidari, Windown, Creu Roja, AFA (Alzehimer), AVAN, ACAP (Parkinson). Oncolliga, Plataforma per la llengua, Caritas, Petits músics del món, Fons social Sant Cugat... i així més de 145 entitats que reben periòdicament diverses comunicacions i crides de voluntariat a través de la nostra Oficina de Voluntariat de Sant Cugat del Vallès.

La setmana passada el nostre municipi vam tenir la satisfacció de ser pioners en l'organització de les primeres Jornades Internacionals de Bancs del Temps i Benestar emocional. Hem estat el primer ajuntament, que coordina el Banc del Temps i que hem organitzat aquestes jornades a Catalunya i, també, a tot l'estat.

Al llarg de dos dies vam gaudir d'una desena de conferències, taules rodones i espais de debat amb representants de tot el món (el Regne Unit, Corea del Sud, Mèxic, EUA, la Xina..) i dels Bancs del Temps catalans (Bon Pastor, Trinitat, Cerdanyola, Sitges...)

Posem en valor tots aquests espais, entitats, persones anònimes que es reuneixen per compartir les seves habilitats, coneixements i suport mutu, llocs on es crea una autèntica xarxa de suport i comunitat, principis fonamentals del teixit associatiu.

Els voluntaris són pilars fonamentals de la societat. La seva dedicació desinteressada no només millora la vida de les persones individuals, sinó que també crea una xarxa comunitària més robusta i resilient. A mesura que la importància del voluntariat continua creixent, és essencial reconèixer i celebrar el seu paper vital en la construcció d'un Sant Cugat i d'una Catalunya més solidària i pròspera.

NÚRIA FERNÀNDEZ és regidora de Salut, Voluntariat i Política Lingüística (Junts)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.