45 anys d'Entitats Municipals Descentralitzades, democràtiques?


  • Comparteix:

juanjo.cortes

Juanjo Cortés

President de l'EMD de Valldoreix


Publicat: el 3/abril
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Celebrem 45 anys d'ajuntaments democràtics, però les EMD podem celebrar-ho? Durant tots aquests anys, Catalunya no ha desenvolupat una legislació que doni resposta a les necessitats de les EMD. L'Estatut d'Autonomia, en l'article 86.7 exposa que 'les concentracions de població que dins d'un municipi formin nuclis separats es poden constituir en entitats municipals descentralitzades. La llei els ha de garantir la descentralització i la capacitat suficients per a portar a terme les activitats i prestar els serveis de llur competència'.

Les comunitats autònomes que tenen administracions similars a les EMD estan obligades a regular-les i així ho han fet moltes, com són clars exemples Andalusia, Astúries, Cantàbria, Extremadura, o Navarra, entre d'altres. Malauradament, Catalunya no ha avançat en aquest aspecte i les EMD catalanes, com a administracions de proximitat, continuem tenint moltes mancances normatives, de finançament o del sistema electoral.

No té sentit tampoc la nomenclatura amb què són citats els seus càrrecs com a presidents i vocals. La immensa majoria dels vilatans i vilatanes de les EMD reconeixen com a alcaldes i regidors als seus càrrecs públics i així ho van fer els diputats i diputades del parlament de Catalunya en una recent compareixença del president de l'Agrupació d'EMD de Catalunya. No té sentit que els hi diguem presidents quan existeixen els alcaldes pedanis als pobles agregats, que ho són com a representants de l'alcalde del municipi i sense haver estat escollits democràticament.

Un dels aspectes a millorar en la qualitat democràtica de les EMD és el seu sistema electoral. Per una banda, l'elecció per sufragi universal directe dels seus alcaldes, sí que és un valor molt democràtic, però la designació indirecta dels seus vocals a través dels resultats de les urnes del municipi dins l'EMD i el nombre de membres del plenari generen molts problemes i confonen la ciutadania. Cada cita electoral es fa necessari fer molta pedagogia del sistema electoral entre la ciutadania i tot i amb això sempre hi ha problemes.

El futur democràtic de les entitats municipals descentralitzades passa per una llei pròpia per a les EMD on, entre d'altres aspectes, el sistema electoral inclogui que el nombre de regidors (vocals) es designi en funció de la població de l'EMD i no pel terç de regidors del municipi, i que tant l'Alcalde-President com els vocals-regidors han de ser elegits directament pels votants de l'EMD a través de llistes que incloguin tants candidats/es com membres del consistori tingui l'EMD.

Haurem d'esperar molt més? La legislatura que s'iniciarà a partir del 12 de maig ha de ser la que aprovi la llei de les EMD, unes Entitats Municipals Descentralitzades, llavors sí, més democràtiques.

JUANJO CORTÉS és president de l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.