El coneixement ens possibilita ser lliures, res més


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat


Publicat: el 7/abril
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies de vacances i feina per molts, de recolliment per uns quants i de notícies que no són, ha aparegut en tots els mitjans informatius el temporal Nelson, citant-se que en el seu context han mort dues persones en la costa de Tarragona (una per imprudència i l'altre per solidaritat), i s'han malmès infraestructures urbanístiques costeres.

Molt trista la mort, com sempre, arreu i de qui sigui, i també, lamentable la pèrdua de recursos esmerçats per tothom via impostos, en el no parar des de fa anys en l'equilibri inestable nivell de mar / construccions / platges / temporals / canvi climàtic.

Sòcrates deia que el coneixement ens condueix a una evolució, a ser conscients de la realitat en què vivim, que és el primer pas cap a la llibertat individual i, per tant, col·lectiva, tanmateix, el que passa s'acosta més al que diferents autors concreten, en el fet que la lectura, l'aprenentatge, no donen saviesa, donen coneixements.

Els quals són importants per encarar solucions als diferents problemes, reptes, alternatives que la vida ens posa al davant contínuament, però, sense decisió, compromís, ganes, acceptació de la incertesa i amb ella del potencial fracàs...de res serveixen.

Es disposa d'informació respecte dels efectes del canvi global (edificacions, ports, passejos...) del canvi climàtic (increment del nivell del mar, menors aportacions de sediments pels rius a causa de les sequeres), de la meteorologia (baixes pressions...) a partir de treballs, i dels informes que se'n deriven de diferents organismes des de l'any 2015, com a mínim (*).

El que indica que per ser lliures, a més de llegir-los, entendre'ls, valorar-los, discutir-los, cal assumir-los i gestionar-los vers uns objectius que promouen solucions.

El coneixement ens possibilita ser lliures, res més, per tant, cal educar en el risc del pensament i l'acció, que a la fi, és simplement la vida.
Prou de mostrar imatges i lamentar-se, és necessari preguntar, pressionar i exigir accions i responsabilitats, ponderadament compartides.
Siguem clars, no destrossen la línia de costa els temporals, ara amb nom, ho fa l'especulació sense nom, però clarament coneguda.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat

(*) Links d'interès

  • Com les platges i els ports del
    litoral metropolità es veuran directament afectats per l'escalfament global
  • Estudi de l'evolució dels temporals de mar històrics a la costa catalana a partir de les observacions i les simulacions marítimes
  • El verd urbà, una eina clau en la gestió sostenible de les ciutats
    davant el canvi climàtic



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.