Impuls a la recerca o fum?


  • Comparteix:

lluis.recoder

Lluis Recoder


Publicat: el 4/mar/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dilluns el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va presidir l'acte de posada en marxa de la nova institució de foment a la recerca a Catalunya, Talència, talent i ciència o talent i excel·lència? No queda clar.

No és l’objectiu d’aquest escrit valorar l’oportunitat d’un acte com aquest, quan el país les està passant ben magres, això podria donar lloc a un article sencer. La pregunta que em faig és: s’ho val? Què ens presenten? Què ens volen vendre, pot ser fum, només fum?

D’acord amb la informació publicada en el web de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI), aquesta institució, de caràcter públic i mitjà propi del Govern, fruit de la integració i coordinació entre les estructures de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), l’FCRI i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), implementarà les mesures públiques de foment i reconeixement de la recerca al nostre país, tot confiant en esdevenir un organisme útil i de referència internacional per a la comunitat investigadora de Catalunya. La nova entitat neix en compliment del mandat del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI) —impulsat des del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i signat el mes d’octubre de 2008— d’adopció d’un esquema de nova governança de la recerca a Catalunya intel·ligent, eficient i eficaç.

Anem a pams. On és la nova institució, és alguna cosa legalment, quan s’ha creat, qui ho ha fet?
Segons el post de la FCRI, la nova institució és fruit de la integració de les estructures, entre d’altres de l’AGAUR. L’AGAUR va ser creada mitjançant la Llei 007/2001, de 31 de maig. D’acord amb l’article segon d’aquesta Llei ha de dur a terme, entre d’altres, les activitats de forment de la recerca i la innovació que li encarregui el Departament. Així doncs, per a que un altre organisme o institució faci aquestes funcions, s’haurà de modificar, al menys, la Llei que creà l’AGAUR o crear, per llei, una agència nova que atorgui aquestes competències a la nova institució. Dit d’una altra manera per a que la nova institució que el conseller Huguet ha presentat cal que primer es pronunciï el Parlament de Catalunya. No es tracta d’un mer tràmit, es tracta que els representants de la ciutadania diguin què en pensen, d’aquesta nova forma de “governar” la recerca.

La notícia del web de la FCRI diu també que amb la nova institució s’adopta una nova governança de la recerca a Catalunya intel·ligent, eficient i eficaç. I de nou em pregunto: és intel·ligent, eficient i eficaç canviar ara, a pocs mesos de les eleccions? Significa això que durant aquests tres anys i mig la governaça de la recerca a Catalunya no ha estat eficaç, eficient i intel·ligent?

Argumenten que la nova entitat neix en compliment del PNRI. El Pacte no ho deia pas, això. Les institucions signants del pacte, entre elles CIU, acordaren un model de governança del sistema de recerca i innovació català basat en la separació de funcions entre l’àmbit polític, el d’assessorament i anàlisi de polítiques, el d’implementació de polítiques (agències) i els agents que fan la recerca i la innovació. No van acordar la presentació en societat d’una institució que no existeix legalment i que no pot desenvolupar les polítiques i funcions que la conselleria pretén.

Si la nova institució ha de desenvolupar els objectius que dilluns van presentar, caldrà la modificació de la Llei que –no ho oblidem- ha de ser discutida i aprovada pel Parlament de Catalunya. Si és així, malament, en aquest cas l’ordre dels factors sí que és rellevant, i molt, ja que en primer lloc s’ha de consultar la voluntat del Parlament de Catalunya, el qual respresenta ni més ni menys que la ciutadania. Si no és així, també malament, perquè aleshores ens estan venent fum, i no tenim el país en condicions per suportar ni més fum ni més incendis.

LLUÍS RECODER és alcalde de Sant Cugat



  • Comparteix:

COMENTARIS

Sr.Recoder, M'alegra veure que esta al dia de la politica Nacional, que segueix amb deteniment les accions del Govern de la Generalitat de Catalunya. Deixim pero fer-li un parell de comentaris: en primer lloc dir-li que la nova institució neis segons es marcava en el PNRI doncs com tot text o llei hi ha en alguns casos múltiples interpretacion i jo si se trobar-hi on patrla d'aquesta nova entitat. En segon lloc, m'alegra que sigui exigent amb els altres en quant a que cal aprovar les lleis...etc al Parlament i complir-ho; pero hi ha Sant Cugat? Crec que hauría de ser igual d'exigent amb el seu govern municipal a dia d'avui ja ha incomplert més d'una moció de carcter institucional en politiques de Joventut....

Gemma. Enviat el 4/mar/10


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.