La metxa encesa


  • Comparteix:

carles.mayol

Carles Mayol


Publicat: el 30/mai/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No sempre és fàcil entendre els canvis. A vegades són massa ràpids. A vegades simplement no els entenem. A vegades són lents però forts i quan ens n'adonem... Tot és diferent. L'altre dia en parlàvem amb uns amics. Crec que estem vivint una època de canvis importants.

ESCOLTA-HO

Segurament el sistema està col·lapsat. Vaja almenys, jo que, d'història poca i sociologia i economia menys, és el que em dona la sensació. Per una banda hi ha moviments alternatius al sistema polític muntat. Gent que s'organitza en places, que les converteix en comunes (en el sentit literal de la paraula). Gent que el que reclama és un canvi social. No semblen estar en contra de cap partit en concret sinó de tots en general. Es fan dir indignats. Diuen que estan cansats. Diuen que el sistema és injust i corrupte. De moment (fins que els han fet neteja) s'organitzaven pacíficament, envaint espais públics, dormint al carrer... A veure com continuarà això.

Per l'altra banda, hi ha la reacció al costat oposat. La reacció dels qui creuen que aquest sistema s'ha deteriorat per deixar manar al poble. O que fins hi tot culpen als del fora. Diuen que els d'aquí tenim més drets, que és casa nostra i que no hi ha dret que els de fora prenguin la feina al jovent autòcton. Aquests no ocupen els espais dels altres, fan vida normal. Com la que han fet fins ara. Amb la diferència que el discurs és cada vegada més xenòfob, més directe, menys desavergonyit. Directament: als que no són d'aquí, ni les sobres. Que Plataforma per Catalunya hagi pujat tant o que García Albiol es postuli com a més votat a Badalona només en són alguns exemples.

La veritat és que no combrego ni amb uns ni altres. El discurs d'uns em sembla 'hippie' (perdoneu l'expressió), amb molt bons ideals, però no acabo d'entendre el pla d'acció i no el comparteixo. Però el dels altres em sembla 100% execrable i indigne de gent civilitzada. Tinc la sensació que aquesta radicalització és la mostra de que algun canvi s'atança. Que s'està coent quelcom que d'aquí cent anys podria ser històric. Que ja s'ha encès la metxa del canvi. Quan s'encendrà el castell de focs? Això no ho sé. Això si, que la metxa que faci figa sigui la del racisme.

CARLES MAYOL I RICART és estudiant



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.