Peces Barba té raó


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 3/nov/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els comentaris de Peces Barba han aixecat una gran polseguera, i tothom s'ha apressat a dir que eren 'bajanades'segons Artur Mas o comentaris imprudents d'un avi desinhibit segons altres. Fins i tot Chacón i Montilla, que d'història de Catalunya deuen anar una mica fluixos, han saltat com si duguessin una molla. Però el cert és que les paraules de Peces Barba simplement són una narració històrica dels fets, que ens escandalitzen de tant acostumats com estem tots plegats a les històries reescrites per menors de 18 anys.

El cert és que des de la integració del regne d'Aragó a la monarquia hispana, el Principat va esdevenir una província marginal d'un imperi immens, va perdre la seva capacitat d'influència i malgrat que va maldar per mantenir la seva 'independència'esdevenir simplement una terra de frontera pels enfrontaments entre la monarquia francesa i la espanyola, que no varen fer les paus, fins que durant la guerra de successió es varen associar per destruir definitivament la resistència catalana. Tot i això, no ho varen aconseguir del tot i durant tots aquest segles, Catalunya ha estat un focus de subversió i d'agitació constant contra la monarquia hispana i contra la francesa. Des de les bullangues i revoltes populars, passant per les guerres carlines, l'exèrcit del rei ha hagut de bombardejar múltiples vegades Barcelona. La darrera vegada, durant la guerra civil, encara que aquesta vegada el rei s'havia exiliat i ho varen fer els militars i els conservadors sense ell. Ara be, també l'encerta en Peces Barba, en dir que actualment no cal bombardejar Barcelona, ja que després de la guerra del 36, els catalans, delmats demogràficament i culturalment, i repoblats amb immigrants espanyols, han perdut la seva històrica rebel·lia, i s'han esdevingut un poble mesell, que vota partits espanyolistes o regionalistes, partidaris de mantenir l'statu quo monàrquic. Així doncs, per favor, que ningú s'escandalitzi! La història és la que és, i escrita està.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.