Natal


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 28/des/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quina gran festa és Nadal dins la cultura cristiana! El Nadal està impregnat d'un estat d'ànim col·lectiu alegre, de celebració, positiu, solidari, entranyable, ple de records. Què ho fa que Nadal ens provoqui aquest sentiment transversal?

Desconec si altres cultures senten alguna cosa semblant en algun moment de l'any. Hi ha una mena d'empatia col·lectiva, que s'encomana, i que ens situa en la tradició, els records d'infància, la nostàlgia compartida de tots els Nadals viscuts amb els que hi són i de record pels que ens varen deixar. En fi, que cada any per aquestes dates, m'envaeix una sensació diferent, més o menys indescriptible, barreja d'alegria estètica, pels guarniments dels carrers i de les cases, de vertigen pel pas del temps, de ganes de passejar pels voltants de la Catedral i el mercat de Santa Llúcia, de ganes d'evocar temps passats, i també de refer tot el protocol: Pessebre, nadales, galets, neules, torrons.

Hi ha persones per qui el Nadal és un moment massa pesant, la nostàlgia els esclafa. Després hi ha també els negacionistes, que critiquen un estat d'ànim basat en una celebració religiosa, en un temps en que la societat és multicultural. Fins i tot es critica la celebració en escoles públiques i laiques. Jo, com sempre, més aviat conservador i amant de les tradicions, no he trobat encara res millor que el Nadal. Si algú inventa quelcom més engrescador, doncs, resto moderadament obert a suggeriments alternatius. Mentrestant, Bon Nadal a tothom!

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.