L'economia i els deus


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 19/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

De sobte, després de molts anys de benestar i progrés material anem endarrere, i ningú no sap ben bé per què. Fa molt riure la quantitat de savis de vilatrista que venen llibres i van a tertúlies per explicar per què ens l'estem fotent. Però la cosa és ben simple. L'economia no es governa, l'economia és un fenomen de la natura que no es pot governar.

Cal esperar que escampi amb el mínim nombre de baixes possible. El creixement econòmic, és a dir, generar més diners, depèn d'un munt de variables globals, inter-relacionades i no controlables englobades en factors poblacionals, com el creixement demogràfic, recursos disponibles, les migracions, el domini geoestratègic, etc. El que passa és que dins del nostre caparró de ximpanzés una mica més evolucionats, tendim a creure en la jerarquia, i tendim a pensar que qui hi ha a dalt de la jerarquia té prou poder per controlar i és el responsable de la situació.

Durant molts milers d'anys, hem atribuït aquest paper als deus. A Grècia n'hi havia molts i es barallaven entre ells, així que les culpes anaven repartides. En el cas del Deu monoteista, sempre la responsabilitat és d'un sòl. Així que si ens puteja, és que n'hem fet alguna i hem de fer alguns sacrificis a l'altar: humans, animals o ofrenes, per tal que se li passi l'emprenyada. A la nostra societat, majoritàriament atea, creiem que alguns homes en són responsables. Un grup de financers i amos de grans corporacions que es reuneixen en secret per decretar com castigar-nos. Bé, que cadascú faci el que pugui, però caldrà intentar sobreviure de la millor manera possible. El fotut és que si les coses van malament, cerquem culpables i acabem matant-nos entre nosaltres. És la vida. Ningú ha dit que fos fàcil.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.