Si avui parlo d'amor


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 5/mai/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Pels voltants de Sant Jordi, sembla un bon moment per deixar-se portar per la nostàlgia del temps passat, i recordar aquells amors que han marcat el teu trajecte vital, suposant que n'hi hagi hagut algun, des de la serenor que donen els anys.

L'amor significa segurament un sentiment de desig, una expressió molt bàsica de l'atracció atàvica. Per alguns, més donats a la elevació, l'amor porta incorporat un sentiment potent que t'impulsa a deixar-te anar, i a seguir els instints. Per altres, més racionals, és tracta precisament de controlar els instints, fent prevaler una lògica economicista. Ja ho deia Freddy Mercury: 'Too much love will kill me' ('Tant d'amor em matarà'). A mi m'interessa especialment aquesta mena de desassossec permanent a que l'amor impulsa a moltes persones. Aquella sensació que hi ha d'haver un amor perfecte que et transporta a la felicitat, i un de fracassat que et porta a l'infern! No està clar quan neix el concepte modern de l'amor.

El que està clar és que la concepció actual, estretament lligada al sentiment de propietat i exclusivitat, neix probablement al neolític, amb el pas de la caça a l'agricultura (interessant tesi que defensa Cristopher Ryan a 'Sex at dawn'). Mentrestant, alguns que van molt calents són ingressats a clíniques de deshabituació per una addicció al sexe i altres ho consideren normal. Una altra part de la població segueix principis religiosos que obliguen a la castració moral i fins hi tot a l'amputació genital en casos extrems. I la resta fan la viu viu. Davant de tanta complexitat, sempre queda tornar a la simplicitat del mestre Lluís Llach. Despullem d'amor l'economia, quedem-nos amb allò que el defineix, i per la resta, que cadascú aterri com pugui. Diu Llach:

'L'amor és el plaer
gratuït i sincer
d'un joc ple de frisances;
un poema de pells,
on el sexe és l'accent
d'un senzill llenguatge'

Dit això, campi qui pugui!

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.