Emili Teixidor: contra l'exaltació de l'analfabetisme virtual


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 27/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La mort d'Emili Teixidor, defensor i propagandista salvatge de la lectura, fundador d'escoles com Patmos-Betania en els temps foscos, em serveix d'excusa per a una reflexió cultural. Temps era temps, en què la incultura era una barrera social, un límit, una marca. Només les elits de la societat podien aprendre a llegir i a escriure, i posteriorment tenir prou diners per accedir al coneixement.

Avui en dia, l'accés a la cultura és lliure en el món occidental. Per un preu més que raonable i fins i tot subvencionat tenim accés a la lectura i al coneixement, des de l'escola bàsica fins la universitat. Ara bé, la cultura vol dir esforç, i ací rau el problema. Davant del possible esforç molta gent s'estima més viure situat en l'analfabetisme virtual. Òbviament que hi ha limitacions individuals, que en determinats nivells socials, moltes persones varen abandonar els estudis molt aviat, i no varen rebre una educació suficient per gaudir del coneixement. Però també n'hi ha molts d'altres que tenen estudis superiors, i que exerceixen l'analfabetisme virtual per deixadesa. És més divertit jaure al sofà i mirar qualsevol cretinada a la tele, que llegir un llibre, o fullejar el diari cada dia. La suma de moltes actituds individuals d'aquesta mena, resulta en un país de cretins. Suposo que a aquestes alçades de la pel·lícula, i veient el nivell intel·lectual d'alguns dels polítics espanyols, ja és una evidencia irrefutable. En tot cas, em segueix indignant per exemple, que persones amb 'carrera' que viuen i treballen a Catalunya no es prenguin la molèstia d'anar a classe de català, i s'estimin més ser analfabets en la llengua del país que els acull, renunciant a la seva cultura i a les seves lectures. Entenc que ho facin els feixistes imperialistes, que somien amb el renaixement de l'imperi espanyol, però els altres?

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.