Terratrèmol municipal


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 17/jul/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El govern espanyol ha provocat un veritable terratrèmol a les bases del municipalisme. El seu objectiu declarat és que els municipis contribueixin més al combat del dèficit públic aprimant-se al màxim i buidant-se de competències. A canvi, s'engreixen les diputacions provincials.

ESCOLTA-HO

És cert que el municipalisme en ple demanava corregir la desviació creixent entre l'insuficient finançament local i els serveis que presten els municipis. Però no així. S'advocava per situar els recursos allà on pertoca, atenent a un principi bàsic de les democràcies avançades: la subsidiarietat. Això vol dir acostar la prestació dels serveis públics a la ciutadania, guanyar transparència i control públic, millorar l'eficàcia i el rendiment de comptes.

Ningú millor que els poder locals per valorar les necessitats de redistribució de la riquesa d'una comunitat -paper principal de l'administració pública-. Ningú millor que els municipis per organitzar a escala humana la prestació de serveis públics de l'Estat del benestar. I quan no surti a compte o sigui econòmicament insostenible, mancomunar la prestació d'alguns serveis o coordinar transversalment algunes polítiques.

En el cas espanyol, implicaria transferir més recursos dels governs central i autonòmic als poders municipals, sense que això sigui sinònim d'un relaxament en els necessaris controls. Federalisme fiscal en profunditat.

Però no ha estat així. Tot el contrari. L'Estat espanyol, forçat a cedir sobirania a estaments superiors, geogràficament difusos i, per tant, difícilment controlables democràticament, torna el cop als estaments inferiors manllevant-los l'autonomia i els recursos. Resultat previsible: ofec econòmic i crisi institucional. I un Estat cada vegada més centralitzat i més ineficient.

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.